Jubileumsbok om Jussi Björling

Den 1 oktober 1960 skulle Jussi Björling ge en konsert i Borås. Äntligen skulle jag få höra och se min idol på riktigt. Men det blev inte så.

Foto:

Kultur och Nöje2010-11-08 04:00

Den 9 september avlider Jussi Björling bara 49 år på sitt älskade Siarö i Stockholms skärgård. Hjärtat orkade inte längre.
Nu, 50 år senare, senare, kan jag trösta mig med en fantastiskt härlig jubileumsbok och till den hör också en cd med ett antal arior och duetter samt ett par radiointervjuer från 1950-talet. Nästa år skulle Jussi Björling ha fyllt 100 år.
Medan jag läste boken och tittade på de många fina och intressanta bilderna, kunde jag lyssna till Jussis sång.

Med stort nöje har jag läst Björn Ranelids litterära betraktelse (ett fantastiskt språk) och tittat på alla intressanta bilder som tagits fram av fotografen tillika huvudredaktören av boken, Jacob Forsell. Bidragit med en hel del till boken har också Harald Henrysson, som grundat Jussi Björlingmuseet i Borlänge.
Jodå, efternamnet som Jacob Forsell bär är detsamma som den kände operachefen John Forsells (Jacobs farfar). Mannen som insåg att den unge mannen var något utöver det vanliga. Och nitton år gammal kunde Jussi debutera på operan i Stockholm.

Han skulle bli den kanske hittills störste tenor i världen. Han som hade "rösten med tårar i", som får mig att rysa och som miljoner människor runtom i världen fortsätter att lyssna på. Tack vare att det finns ett så stort antal inspelningar.
I jubileumsboken berättas både om den kände sångaren och om privatpersonen och om hans alkoholproblem.
Pojken som fick börja uppträda tillsammans med sina bröder i mycket unga år. Ledda av en sträng fader som åkte på turné med dem i USA under ett och ett halvt års tid.
Men det var också pojken som i unga år miste först sin mamma och sedan sin pappa. Och han blev även pappa redan när han var sjutton år.
Och förutom de tre barn han fick ihop med Anna-Lisa Berg, som han gifte sig med, fick han ytterligare ett barn med en annan när han precis var nygift med Anna-Lisa! Så livet innehöll en del trassligheter förutom alkoholismen.
Men hans sångkonst var av en sällsynt art. Han hade också "flyt" som vi säger i dag. Han träffade rätt personer vid rätt tidpunkt. De insåg att det handlade om en talang av oanade mått. Han skulle bli världsberömd och älskad av många inte minst i Sverige.

När jag växte upp på 1950-talet var det radio och grammofonskivor man kunde lyssna till. Visst spelades en del klassisk musik hemma. Men det var mer att jag fastnade för den där rösten och som gjorde att jag drömde om att bli operasångare.
Så blev det inte. Men intresset för opera väcktes, och en del operabesök har det blivit sedan dess, både här och utomlands. Jubileumsboken om Jussi och den bifogade cd:n har åter tänt intresset för att kanske någon gång komma till La Scala i Milano eller Covent Garden i London.
Två av de berömda operor som Jussi Björling sjöng på, liksom på Metropolitan i New York,
Så om du vill lära dig något om en av de mest berömda svenskar som har funnits, om hans sångkonst och om människan Jussi Björling, läs den här jubileumsboken.

Jacob Forsell, Björn Ranelid och Harald Henrysson
Jussi
Norstedts förlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!