Kalas hos folkkäre kulturprofilen Las

Kultur och Nöje2005-06-20 06:00
Lars "Las" och "Lasse" Jakobsson är många saker. Gutamålsexpert, radiopratare, revy- och teateraktör, pensionerad lärare, make, pappa, morfar och farfar. Med mera.
Från och med i dag, måndag, är han även 70-åring!

En skäggig sådan, till många av lördagens omkring 115 kalasbesökares stora förvåning...
Anledningen till skägget, är att han förbereder sig för en roll i sommarens stora teaterhändelse i När. I Ormkvinnans barn råder vikingatiden och därmed även dess kläd- och skönhetsideal. Det innebär att alla män med självaktning, ska bära skägg!
Därmed var det bara att sluta raka sig, för bland andra Länsteaterns Evert Jansson och Lars. Som en fin gest valde även regissören Örjan Herlitz, att sympatiodla sitt skägg.
I lördags stod det dock klart att Evert Jansson leder, åtminstone i längd. Lars verkade nöjd ändå och konstaterade glatt att senast han bar skägg, var som fjunig student 1956!
- I augusti får jag raka mig. Det ska bli skönt - även om det mest verkar vara dem runt omkring som har jobbigt med mitt skägg! sade Las och skrattade.

Det gjorde han ofta på lördagens kalas. Han verkade osedvanligt nöjd, där han gick omkring och skålade i fläderbubbel, kramades och kliade sig i skägget.
Lite allvarsamt filosofisk var också, så här vid bemärkelsedagen.
- Man känner ju att man kommer lite närmare slutet. Men det gör ju inget, så blir det för alla för eller senare. Och livet har varit bra. Hittills.
Och så ett nytt skratt på det.
Lars Jakobsson föddes 1935, längst ut på Hammarnäs i När. I den socknen ville han bli kvar, det konstaterade han tidigt.
Den unge Lars insåg att det då bara fanns två säkra yrken att välja på: präst eller lärare.
Det blev det sistnämnda.
- Jag var väl inte så religiös av mig. Så höll jag ju på mycket med idrott och det kunde man ju göra även med skolbarn! säger Lars och ler.

Glad för det är även två generationer skolbarn - inklusive hans egna - som haft honom som lärare. Lars, som själv fick gutamålet med modersmjölken, spred sina språkliga färdigheter redan då.
- Jag pratade alltid gutamål i skolan - utom när skolinspektören kom! Så hade jag gutamål en timme per klass i skolorna från Alskog till Burgsvik. En timme per termin...
Efter 40 år som lärare, gjorde hörseln han fick gå i pension -98. Nu är det främst radiopratet och inspelningarna av Fäi-Jakås brev som är hans verktyg för bevarandet av gutamålet. Men det är en kamp mot övermäktiga odds, tror Lars.
- Gutamålet kommer att dö ut.
Den enda räddningen, antar han, är om man i tid kan få den yngre generationen att förvalta arvet.
Om så sker, så är det Las förtjänst! Det menar Henry Lindqvist från Gutamålsgillet.
- Las har gjort så att det inte längre är fult att prata flatt. Las och Bosse Carlgren har, med sitt radioprogram, gjort det populärt att prata gutamål. Det är Las stora livsgärning!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!