Kallbadhuset i fokus i DBW:s Minnesblad
Sällskapet DBWs Minnesblad brukar präglas av en god portion humor. Därför blev jag lite orolig när jag påbörjade läsningen av den senaste utgåvan (2007).
Foto:
Men redan i "kapitel 1" framgår det med all önskvärd tydlighet att "DBW-humorn" består. Det är nämligen ordföranden Lars Anderssons tal vid högtidsdagen den 9 juli 2007 som återges. Och det är fyllt av - mellan intressanta noteringar från den snart 200-åriga DBW-historien - lustiga vändningar som visar att ordföranden har ett stort mått av självinsikt; han är både tidsoptimist och lite disträ emellanåt...
Allvarligare är tongångarna då Lars Andersson skriver om den sorglustiga affären "DBW, kommunen och Kallbadhuset". Här visar DBW-basen hur Sällskapets goda vilja och stora entusiasm för att engagera sig i ett havsbad som "skulle vara en tillgång för både gotlänningar och tillresta besökare" sakta svalnar.
Lars Andersson döljer inte att han är mycket besviken över hur kommunen handlagt ärendet. Först i ett sent skede av förhandlingarna mellan DBW och Gotlands kommun står det klart för de tilltänkta medfinansiärerna att DBW inte skulle få något inflytande över själva badet och badbryggan utan enbart över "restaurangdelen". Det var då DBW-opinionen definitivt svängde. I november 2007 beslutade Sällskapet att avbryta alla vidare diskussioner med kommunen om ett förvärv av kallbadhuset.
Lars Andersson skriver: "Enligt min mening har Visby förlorat ett havsbad, förlorat den fantastiska möjlighet som fanns att bada mitt i Visby."
Mycket av arbetet i DBW under det verksamhetsår som Lars Andersson förde klubban präglades av just frågan om "Kallis". Men att det fanns utrymme för annat, framgår av Minnesbladet. Ordförandens tema för sammankomsterna (som i medeltal besöktes av 100-talet ledamöter) var "gotländsk kulturhistoria". Och det blev föredragshållare som Waldemar Falck, Dan Carlsson, Åke G. Sjöberg och Birger Andersson garanter för. För att nu inte tala om Högtidsdagens höjdpunkt; Sten Körners imponerande exposé över slottsprästen Petreius gotländska 1500-talskrönika.
Körner blev blixtinkallad efter att den tilltänkta högtidsdagstalaren lämnat ett sent återbud.. Att under dessa omständigheter prestera ett så lärt och intressant föredrag (i sin helhet återgivet i Minnesbladet) är imponerande.
För övrigt kan noteras av flera av de föredrag som hållits vid månadssammankomsterna (den första tisdagen varje månad) denna gång är tryckta i Minnesbladet. Det är mycket positivt för dem som inte var med (för att de var förhindrade eller ej är ledamöter - vilket ju till exempel inga kvinnor är...).
2007 var Linnés år; det märktes också i hög grad i DBW. Ett av månadsföredragen ägnades Linnés gotländska vandring och talare var kännaren Bengt Rosén. Sällskapet gästades i juni 2007 av "Linnean Society of London" som imponerades av Botaniska Trädgården. I samband med besöktes avtäcktes Linnéstatyn i Botan, skapad av konstnären Kaj Engström som skulpterat fram Linné ur en 200-årig almstock.
I övrigt är Minnesbladet traditionellt och utgivarna fortsätter klokt nog de senaste årens trend med allt fler foton (de flesta tagna av Ulf Kallenberg). Till förnyelsen hör att matrikeldelen fräschats upp. Just "namedroppingen" i Minnesbladet tilltalar oss nyfikna som på avstånd kan följa den del av samhällsutvecklingen på ön som DBWs ledamöter representerar. Det kan handla om vilka som fått anslag ur DBWs rika fonder för olika kulturella projekt likväl som om vilka som innehar olika förtroendeposter i Sällskapet. För att inte att tala om just "sladdran" (matrikeln) där alla ledamöter finns med.
I ordföranden Lars Anderssons berättelse ingår en särskild "hyllningsdel" till ceremonimästaren Curt Svedberg. "CM är den kanske viktigaste kuggen i DBW-maskineriet", skriver Andersson. "Jag tror nog att det blir bäst som jag säger", brukar Curt Svedberg avsluta diskussioner om sedvänjor, regler och traditioner i DBW. Och därmed vet man att Sällskapets stadgar och intentioner följs.
Slutligen noteras att Minnesbladet tryckts i Estland; av ekonomiska skäl månne men vackrare är ju tanken att detta är ett led i DBWs ambitioner att också verka för att stärka Östersjö-regionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!