Det menar Mats Lilja och sambon Sabina Voivodas som i augusti i år drog i gång Wisby Kampkonstakademi. I dag är det ett 20-tal personer som tränar i ”dojon”, Solbergaskolans gymnastiksal, två gånger i veckan. Nu hoppas Mats och Sabina att fler hittar till kampkonstträningen som någon lite skämtsamt kallat för ”motionsträning på Arns vis”.
Lärarnas lärare
Mats Lilja har sysslat med kampsporter sedan barnsben och har svart bälte i fyra olika skilda kampsportssystem. Han är utnämnd till ”Shihan” vilket betyder att han anses ha en kunskapsnivå som kan översättas till att vara ”Lärarnas lärare”.
– Jag tror att den stressade vardagsmänniskan mår bra av att syssla med kampkonst, säger Mats Lilja entusiastiskt.
Han berättar att han anser att den tusenåriga konstformen kan ge kunskap om vår egen historia som gör att vi får bättre koll på framtiden. Träningen handlar mycket om etik och moral. Bland annat lär man sig under träningspassen att visa respekt gentemot dem som har nått en högre grad i sin träning. Respekten och ödmjukheten gäller även åt andra hållet. Man ska inte se ned på den som har mindre kunskap. Exempelvis bugar man för varandra vid olika tillfällen för att visa respekt.
Prova på flera former
Det som är unikt för Wisby kampkonstakademi, sett i ett nationellt perspektiv, är att man erbjuder träning i medeltida-, österländsk- och västerländsk svärdskonst under en och samma termin. Svärdet står i fokus men utövarna får även testa på motionskarate, barnkarate, humant självförsvar, MMA, och en långsam yogaform med karaterörelser.
Men kampkonsten går även utanför träning, den handlar om att bevara kulturella värden. Sedan kan den ses som ett sätt att utvecklas mentalt.
– Kampkonst handlar om HUR man utför rörelser, inte bara om ATT man gör dem, fortsätter Mats Lilja som vill förtydliga att kampkonsten är en bra träningsform även sedd i ett modernt perspektiv.
Träningen gör att man bygger upp en god motorik och bra muskler. Sedan har man, enligt Mats, och Sabina instämmer med en nickning, väldigt roligt också.
– Kampkonst och svärdskonst gör att man utvecklas personlighetsmässigt och att man utmanar sig själv, det ger en bubblande, härlig känsla. Det ger så mycket glädje, säger Sabina ivrigt.
Enligt Mats och Sabina är kampkonst inte någon speciellt dyr motionsform.Vill man ha ett eget svärd kostar det cirka 1 500 kronor men det finns att låna i dojon. Några märkvärdiga träningskläder behövs inte, det räcker bra med vita byxor och en svart t-shirt. Sedan kan man, om man har lust, fixa egna medeltida kläder men dem använder man mer till uppvisningar.
Till att börja med använder man bokken, det vill säga ett japanskt träsvärd som kostar cirka 300-400 kronor. Därefter arbetar man sig i en skala uppåt till enhandssvärd, sedan till tvåhandssvärd, för att sluta med ett japanskt katanan, som är ett skarpslipat blankvapen. Träningen är öppen för barn från sju år men det är först när man är runt 11 som man är redo för riktiga svärd.
– Ingen har någonsin skadat sig på våra träningar, betonar Mats Lilja när jag respektfullt tittar på det tunga, blanka svärd han tagit med sig till intervjun.
Styrka och smidighet
Svärden är lättare än man tror vid en första anblick, de är balanserade och ligger bra i handen, hur muskulös man är har mindre betydelse. Faktum är att det visat sig att tjejerna är duktigast, i varje fall till en början.
– Den perfekta mixen är en kombination mellan manligt och kvinnligt, att vara kraftfull som en man och smidig och följsam som en kvinna.
Han berättar att det förekom kvinnor ute på slagfälten under medeltiden. De hette bumlor och var dem som rensade upp ute på slagfälten och tog hand om värdeföremål. Det var bumlorna som larmade om det mot förmodan fanns någon som fortfarande levde.
Mats Lilja och Sabina Voivodas flyttade till Gotland för cirka 1,5 år sedasn och har precis köpt hus i Sanda. De bestämde sig för att våga språnget och lämna Stockholm för att få bättre livskvalité och det har de fått.