Känd pianist köpte Fardhem skola
Pianisten Anders Widmark är en av den svenska jazzens moderna förgrundsfigurer.Men han har också uppträtt i många andra musikaliska sammanhang, bland annat som programledare i tv.Den 29 april spelar han med sin nya grupp på Jazzklubben - och det kan bli tätare mellan spelningarna på ön i framtiden eftersom han sedan tidigare i våras är bofast här.
öbo. Sedan några månader bor den kände jazzpianisten Anders Widmark med sin familj i Fardhem gamla skola (där dock fotot inte är taget!)
Foto: Anders Thessing
Var bor du någonstans?
- Vi bor i Fardhem, i den gamla skolan där. Vi köpte den i höstas och flyttade hit för drygt två månader sedan från Uppsala.
Varför flyttade ni till Gotland?
- Vi har aldrig haft något sommarställe här, men de senaste tio åren har vi varit här ganska mycket och hälsat på bekanta och hjärtat klappar för Gotland. Och så sökte vi oss ut på landet, det gjorde vi redan när vi bodde i Uppsala.
Du har gjort en skiva med jazztolkningar av gamla svenska psalmer, och du fick Jan Johansson-stipendiet för några år sedan, så det finns mycket folkton i din musik. Vad har du för relation till den gotländska folkmusiken?
- Jag har ingen relation till gotländsk folkmusik, den är ett oskrivet blad för mig. Jag har grävt i våra flyttkartonger snarare än i de gotländska folkvisorna sedan vi kom. Vi har ju två små barn på två och fyra år, Maria och jag, så det har varit full rulle. Men jag är ivrig på att få reda på mera.
Fardhem skola har gott om utrymme. Har ni några planer för den, som att undervisa?
- Vi har en del tankar på publika evenemang i en snar framtid. Men först ska vi ordna till det så att det blir trevligt. Vi smider planer i mindre skala.
- Jag har aldrig undervisat förut, utan åkt runt och gett mina konserter. Jag ska nog snarare utveckla det och ha det här som min bas. Det är ett spännande hus.
Förut bodde du granne med Arlanda. Tror du inte att det blir besvärligare att resa nu?
- Jag har trots allt inte varit ute och flugit och farit så mycket tidigare, så jag ser inte det som ett problem. Men självklart måste man planera sina längre resor och vara selektiv.
Vad kommer det att bli för stil på konserten?
- Jag har ett nytt band - ett ungt och roligt band - och nya låtar. Det blir en blandning av soul, jazz och pop.
Att kalla dig för jazzmusiker känns som en smal beteckning.
- Det är många som säger sig vara jazzhatare som efter att ha lyssnat på mig säger "Jag visste inte att jazz kunde vara så här!"
Man känner influenserna från Jan Johansson.
- Det finns en svensk tradition, det blir som att tolka svensk poesi. Men jag skriver inte folkvisor. Jag har fått två Grammisar, bland annat en i klassisk musik för "Resonanser" tillsammans med Allmänna sången i Uppsala. Men jag har aldrig fått någon jazzgrammis!
Det finns ett begrepp för att plocka från olika influenser: eklektisk. Är du eklektisk?
- Är man en eklektiker så är man inte personlig, det är mer som att stoltsera med lånta fjädrar. Jag har visserligen plockat ur musikhistorien - Bizet, 1500-talskoraler, svart soul - men jag har försökt experimentera, sätta ihop olika element och ändå behålla min egen pianostil.
- Stravinskij till exempel använde olika stilar men var ändå inte eklektisk. Schlagerfestivalen, där man medvetet kopierar en musikstils identitet, det är eklektiskt.
Finns det någon musikstil som du inte vill ta i?
- Nej. Men - jag är uppväxt med jazzen, men jag försöker lämna den, hur konstigt det än låter. Är man van vid något blir det slitet, så jag försöker utmana den. Det är jazzen som jag boxas med.
- Och jag föredrar snarare en pop- eller rockröst än en jazzröst!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!