Kärleken till Sudret blev en bok
En ny gotländsk bok har precis lämnat tryckpressen och i dag eller senast i början av veckan finns "Vandringar längs Sydgotlands stränder" att köpa i bokhandeln.
Foto:
Den fiktiva vandring som författare och fotografer tar oss med på börjar vid Grötlingbo udd och för oss medsols till Grundården i Näs. Geografiskt handlar det alltså om södra Gotlands strandningsdistrikt. Medvetet har författaren och bokens upphovsmän betitlat detta som Sydgotland och inte Storsudret då många av bokens tilltänkta köpare inte är gotlänningar.
*
Idén att göra den här boken med närmare 140 bilder handlar om det rika bildmaterial som de båda fotograferna förfogar över. Rune Bäckman har under sin tid som bofast i Fide samlat på sig ett stort bildmaterial från det rika växt- och djurlivet och Håkan Holmström har mest varit koncentrerad på miljöbilderna.
När de först frågade Erik W Ohlsson om han ville skriva texten svarade denne nej, men efter att ha sett bilderna så uppenbarades 1960-talet, då han tillbringade mycket tid på Sudret, för den numera fåröboende kultur- och historiekännaren.
- Texten utgår naturligtvis från bildmaterialet, men jag har ändå koncentrerat mig på kulturhistorien, berättar Erik W Ohlsson.
Bland annat runt berättelsen om bokens enda svartvita bild tagen under mellankrigstiden av Allan Cedergren från strandningen av den förlista estniska skutan "Koit" som fattade eld ute till havs och drev i land vid Faludden.
- Skutan var på väg från Estland till Holland lastad med livdjur och på däcket förvarades det hö som korna behövde under seglatsen. Två fripassagerare hade gömt sig i höet och när de skulle röka fattade höet eld. Besättningen som gick i livbåtarna från den övertända båten hade ingen möjlighet att rädda djuren och många av de döda korna flöt senare i land på stranden, berättar Erik W Ohlsson.
*
Det är dock de oskattbara strandmiljöerna och det rika fågellivet som är bokens förtjänster. På samma strandängar där ryss´n vandrade i land för 200 år sedan lyser orkidéerna med sin fulla prakt. Det är stentunarna och länningarna, de låga flistaken som sticker upp ur fiskelägena, allt sammanknutet med den målande texten.
- Det finns så oändligt mycket att berätta om de här stränderna, men någon fortsättning norrut lär det inte bli, säger fotografen Håkan Hollström.
- Det är Storsudret som ligger mig varmast om hjärtat, förklarar Rune Bäckman som efter 17 år i Fide flyttade tillbaka till Nynäshamn år 2000.
Helena Duveborg hade gärna sett att boken haft ett litet mindre format, att den gick att ha med sig i fickan när läsaren själv besteg samma vandringsled.
- Men det ville inte de här två fotograferna vara med om, vilket man kan ha full förståelse för, säger formgivaren Helena Duveborg.
Hon har lyckats hålla ihop kopplingen mellan bilder och text på ett förtjänstfullt sätt så att boken både är vacker och kan fungera som inspirationskälla att besök dessa platser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!