Kärleksfulla bilder av Faluddboar

Samtidigt som Sjöfartsverket under april månad släcker ned Faluddens fyr för alltid har konstnären Sixten Haage skapat ett nytt minnesmärke över den halvö han besökt sedan början av 1960-talet och sedan bosatt sig på.

Dan Norman vid Lasses berättar om fagningen av Lasses änge, om träden och orkidéerna.

Dan Norman vid Lasses berättar om fagningen av Lasses änge, om träden och orkidéerna.

Foto:

Kultur och Nöje2009-04-01 04:00

"Faluddboar" heter hans nyutkomna bok där Faluddens alla innevånare finns avporträtterade och där de själva kommenterat livet på denna av naturen skapade och sköna plats.
Boken tillkom efter att Sisten Haage förra sommaren ställt ut porträtten i galleriet i den gamla ladan på gården Bringes där han bor.

Det är med kärlek och värme han låter beskriva människorna och platsen. Strandängarna, de grå stenvastarna och himlavalvet däröver har varit ständigt återkommande motiv i Haages oljor, men där har nästan aldrig dykt upp några människor i hans bildvärld.
Därför bestämde han att göra något nytt och porträtterade alla Faluddens fast boende, dock inget självporträtt, en porträttsamling som nu också blivit en bok. Sammanlagt 24 personer och målningar och deras egna kommentarer om livet längst ut på en naturskön udde, allt inramat av några landskapsmålningar som anger själva tonen i boken.
Till detta har också en av de fast boende, Kerstin Jonmyren, skrivit om Faludden och Holmbyns historia där jord- och strandbruket och sjöfarten vid Stockvike hamn står i centrum för överlevnaden. Lite om livet i fyrbyn där fyrvaktmästare och lotsdrängar levde ett knapert - ibland farligt - men ändå rikt liv, oavsett om det var sommar med rikt fågelliv eller om vintervädret isolerat människorna från yttervärlden under långa tider.
Flera av gårdarna på Faludden har ärvts i generationer så länge det finns dokumenterat, troligen ännu längre, både på fäderne och möderne. Någon av gårdarna har fått nya innevånare efter att stått tomma en tid. Gemensamt för dem alla är kärleken till platsen.
Det är inte många 14-åringar som uttrycker sig som Johnny Bergström på gården Sigfride:
"Jag heter Johnny och bor på Faludden och har alltid bott och kommer alltid att göra det. Jag är 14 år och är en hejare på pingis."

Utstrålar förtroende
Själva porträtten är ömsint målade och utstrålar ett ömsesidigt förtroende. De flesta är enkla porträtt i profil, medan några är målade med personliga attribut och hållning.
Elisabeth och Laban Bergström på gården Sigfride, hon med golfklubba och han i full bagarmundering stöttad mot stora brödspaden.
Yngve Jakobsson vid Burge med bössan redo om räven dyker upp. Han berättar om jägarlivet, men också om alla alfåglar han tvingats avliva nere på stränderna efter åratals av oljeutsläpp utanför kusten. Och om lyckade ålfångster. Och om strandningar och båtflyktingar.

Ser möjligheterna
Kerstin Jonmyren som efter ett helt liv på udden ser möjligheterna med nya tankar och idéer för att hålla bygden levande även i fortsättningen.
En av porträtten är dock på en sommarfaluddenbo, Uno Erikson vid Bringes, som i snart 40 år sommarbott i "det vackraste landskap han känner". Inbäddad i gårdens blomsterflora berättar han lite om problemen med förbuskningen och att det kanske åter är dags för gårdarna att gå samman så att hela udden kan betas.
Familjen Hållsten-Helleberg som hittat sitt eget paradis och fött fyra söner på gården Stockvike.
Om livet som bönder berättas av Dan Norman vid Lasses, Gunnar och Stina Lindberg vid Ollaivs, Sally och Jimmy Jönsson vid Ronarve, samt Sonja och Lasse Jakobsson vid Barkarve.

Fin formgivning
Boken har förtjänstfullt formgetts av Christer Jonson som med sedvanlig fingertoppskänsla lyft fram såväl måleriet som de personligt hållna texterna till en fin helhet. Målningarna har fotograferats av av Tomas Helleberg - en av de porträtterade i boken.

Kerstin Jonmyren vid Olleifs har djupa rötter i Faluddens jord och en länk i lång kedja på udden.
Kerstin Jonmyren vid Olleifs har djupa rötter i Faluddens jord och en länk i lång kedja på udden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!