Karlsöklubben firar med jubileumsbok
Att det också utkommer en jubileumsbok känns bara följdriktigt. "Stora Karlsö - människor, verksamheter och händelser kring en ö" lyder den något långa titeln. Redaktörer är Rolf Jacobson och Rita Larje och förlaget Ödins.
Ön ägs och förvaltas i dag av Karlsö Jagt- och djurskyddsförening AB, Karlsöklubben i dagligt tal. Dess instiftare med Willy Wöhler i spetsen var pionjärer inom svensk naturvård 25 år innan begreppet naturskydd växte fram i Sverige.
Redaktörerna konstaterar att det genom åren skrivits många böcker om öns storslagna och intressanta natur med sillgrisslorna som karaktärsfågel för ön liksom om Karlsöklubbens historik. Därför har man valt en annan inriktning och fokuserar på de människor som levt och verkat på ön under kortare eller längre perioder.
En rad personer, förutom redaktörsduon, bidrar med personliga minnen om personer de mött, upplevelser och händelser omkring Stora Karlsö, från tidigt 1920-tal till nutid och inom skilda verksamhetsområden på ön. Men visst blir det också en del natur och lite Karlsöklubb. Karlsöklubben är i sig en märklig hybrid av aktiebolag och ideell förening.
Vi återger en historia ur boken som visar på denna symbios. Under 1990-talet tillkom efter nyemissioner många nya aktieägare.
Karlsöklubbens dåvarande vd C G Hallgren stod och målade ett plank i Norderhamn när en kvinna presenterade sig och undrade vad man hade för förmåner som aktieägare
- Du kan ta den här penseln och fortsätta...
Här återfinns berättelser av bland andra restaurangarrendatorerna (1989-1998, 2003-2004) Ann-Margret och Kurt-Hugo Eskedahl och Karlsötrafiksarrendatorerna (1989-1999) Britta och Christer Gabrielsson.
Carl-Erik Lindholm, fyrmästarson som 13-årig flyttade till Karlsön, minns barn- och ungdomsminnen 1944-1950 och Bertil Wahlin, biolog och medieman, berättar om sillgrisslor, tordmular och rävjakt.
Bröderna Erik Sjöberg och Åke G Sjöberg berättar glimtar från Stora Karlsö 1946-1949 och Åke G även om Willy Wöhlers skolgång i Visby och Pelle Sollerman bidrar med sina minnen av "Karlsökungen".
Sven Linnman, (son till Nils och Gunnel), skildrar sitt barndoms sommarparadis där han tillbringade en juliperiod så gott som varje år under en tjugoårsperiod 1945-1965. Hangvar-läraren Bertil Nilsson bidrar med hågkomster från 60-talet och Petter Rimfors skildrar det närliggande 90-talet medan Per Stobaeus beger sig bakåt i tiden via krönikor och medeltidsbrev där St. Karlsö figurerar.
Erik Olsson medverkar med illustrationer i form av de målningar han under sommaren hade utställda på Karlsörestaurangen.
Alla genomsyras de av en stor kärlek till denna Östersjöö.
Återstår att se om föreliggande volym, som redaktörerna hoppas, blir en klassiker liksom sina föregångare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!