Han är 75 år gammal, men fortsätter att vara den brittiska filmens vänstersamvete och attackhund nummer ett.
- Ilska är bra. Det är en legitim känsla, säger Loach till TT Spektra.
Ken Loach går till attack i sin nya film, "Route Irish". Attack mot inte minst de privata säkerhetsfirmor som tjänat miljoner på kriget i Irak.
Route Irish är beteckningen på vägsträckan mellan Bagdad och stadens flygplats, och anses vara den farligaste platsen i Irak. Det är här som huvudpersonen Fergus bäste vän blivit dödad.
Fergus köper inte förklaringen till varför, och börjar hemma i Liverpool leta efter sanningen, ett uppdrag som inte visar sig vara ofarligt.
- Det blev en thriller, men det var inte meningen. Jag avskyr thrillers, säger Ken Loach.
Han ville göra en film om kriget i Irak, och manusförfattaren Paul Laverty skapade karaktären Fergus.
- Det blev berättelsen om privatiseringen av kriget, hur det finns de som tjänar en förmögenhet på en illegal ockupation av ett land.
Loach mötte flera ex-soldater som berättade om sina upplevelser i Irak, speciellt en man som numera talar på antikrigsmöten. En annan hade jobbat som anställd av en privat säkerhetsfirma.
- Hans fordon besköts och träffades, han hann ut men såg sin kompis brännas till döds. Han har nu själv en metallplatta i huvudet, men kunde inte komma tillbaka Irak snart nog. Han drivs av adrenalin och pengar. Men jag dömer honom inte. De vi ska kritisera och döma är de som ligger bakom - Blair, Bush och hela gänget, säger Ken Loach.
I en otäck scen i "Route Irish" utsätts en person för water boarding, en tortyrmetod som simulerar drunkning. Personen mådde dåligt i flera veckor efteråt.
- Vi var tvungna att göra det realistiskt, det såg inte rätt ut annars, säger Loach.
"Route Irish" är Loachs fösta film sedan fotbollskomedin "Looking for Eric" (2009) med Eric Cantona i huvudrollen.
- Det var kul och jag trivdes med Cantona. Men medan vi gjorde den filmen pågick allt detta i Irak. Så nu blev det allvarlig film igen, säger han.