"Ingen går hel ur det här" (Albert Bonniers förlag) heter den nära sexhundra sidor mastiga boken. Här ger Kjell Andersson i klassisk självbiografisk anda sin syn på händelser, bråk, framgångar och tillkortakommanden.
Att ta allt som står i en självbiografi för en sanning är naivt, det handlar trots allt om en parts syn på ett skeende. Men det hindrar naturligtvis inte att läsaren kan delges fakta som tidigare inte varit allmänt kända och därmed intressanta. Vissa händelsers dramatik kan också svalna med tiden och Kjell Anderssons berättelse slutar 2014.
2013 fick han gå när EMI såldes till Universal och blev avtalspensionär efter 40 år i den svenska musikindustrins centrum under guldåldern.
Kjell Andersson är ett av de största svenska namnen i branschen men inte så bekant utanför den och hans ena yrkestitel (den andra är producent) är inte heller självklar för alla. A&R-man är en engelsk förkortning. Den står för Artist & Repertoire.
Det vill säga en person som bland annat granskade till skivbolaget inkommet demomaterial och som sedan fungerade som coach för några bland de som kom igenom nålsögat och fick skivkontrakt. Han anställdes av Bengt Palmers som då regerade i bolaget.
Stort bokutrymme får Kjell Anderssons mångåriga, framgångsrika samarbete med Ulf Lundell, som bland annat omfattade succén "Kär och galen". Något som tar sin början när Lundell 1974 skickar in en demo. Men som kunde ha slutat där och blivit en klassisk refusering. Bolagets dåvarande vd utbrister nämligen "Det här är ju MNW-musik. Inget för oss". Men flera övriga skyndar till undsättning och godkänner inspelningsbudgeten.
Ett samarbete som dock kom att övergå i en ännu gällande fiendskap. Kanske inte helt oväntat när båda framstår som fullblodsegocentriker och emellanåt som motpoler. Ulf Lundell kallar sin gitarr för "Den vita viskningen". Kjell Andersson benämner sitt häftiga humör "Den svarta hunden".
En hel del branschskvaller om olika mer eller mindre kända personer finns förstås med. Som när ett gång musiker och ljudteknikern Pontus Olsson går på restaurang och denne visar sig ha bomull i öronen när han mixar steel guitar eftersom han inte står ut med det instrumentet.
Och Visby/Gotland finns förstås med. Kjell Andersson berättar bland annat om inspelningar i Sandkviestudion med Totta och hur de sitter på Bakfickan och om Tottas och Josefin Nilssons samarbete. Och om Janne Grönings försök att bygga Grymlings med Lundell som en av medlemmarna.
Emellanåt blir det tuggigt och tjatigt. En redigering av det digra materialet hade varit behövligt.
Men han utelämnar inte mer obehagliga, personligt påverkande händelser. Kjell Andersson är född i Södertälje 1951. Han fick slutligen reda på att hans mamma som 17-åring blev våldtagen och att hans pappa dömts till fängelse för detta.
Positivt är det när han beskriver sitt mångåriga förhållande med författaren Bodil Malmsten, som han också tillägnar boken. Hon förärades ju också en sång från en artist i EMI-stallet, Pluras "Blues för Bodil Malmsten" från Eldkvarns "Svart blogg".
"Ingen går hel ur det här" är naturligtvis ett måste för alla intresserade av denna starka epok inom den svenska musiken. Eller som Kjell Andersson fastslår: "Den konstform vi femtiotalister älskar allra mest - en LP".