Klockrent, Van Tour
Uruppförande av Peter Van Tours "Clocks".
Foto: Bengan Zettergren
Blåsarkvintetten spelade det lättillgängliga verket helt "klockrent" och skapade tydliga bilder hos publiken. Första satsen hade lite karaktär av filmmusik, sedan följde en expose genom den klockaffär kompositören inledningsvis berättat om där både den gamla salsklockan och de mindre uren tävlade om tiden, fram till slutet i sista satsen där det gamla gökuret slog sina elva (!) slag.
Att sätta pricken över i:et och slå det sista tolfte slaget har Peter van Tour lämnat över till kommunens politiker, en blink om att satsa på det rika musikliv vi skulle kunna ha här på ön.
*
Upprinnelsen till "Clocks" som Peter van Tour skrivit under våren är den intervju han gjorde med kompositören Einar Englund för GT:s räkning för många år sedan. Blåsarkvintetten hade spelat Englunds kvintett och därur följde ett resonemang om musik.
- Den finlandssvenska maestron som gick bort för några år sedan och som bodde i Ljugarn berättade flera oförglömliga historier. En av dessa handlade om Hulténs klockaffär på Gotland som han besökte i sin ungdom. Einar gick gärna till denna klockaffär för att titta på klockor och för att filosofera, berättar Peter van Tour.
- När jag i samband med en utbildning under våren skrev två kvintetter, en för brass och en för blåsare, kom jag att åter tänka på denna Englunds berättelse.
Den tio minuter långa kvintetten "Clocks" är uppdelad i fem satser och klockans tolvtal är inbyggt i stycket, så som många kompositörer började skriva under barocken, exempelvis Bach.
Verket är inget beställningsverk, men Peter van Tour berättar att han självklart haft de fem musikerna i Blåsarkvintetten för öronen när han skrev det funktionella stycket som visade sig vara lättillgängligt för både musiker och publik.
"Clocks" kommer att spelas vid ytterligare tillfällen, bland annat när kulturrådet besöker ön den 8 juli och kommer även att ingå i Blåsarkvintettens sommarprogram i öns kyrkor.
Brasskvintetten kommer att uruppföras i slutet av juni i Uppsala domkyrka.
*
Lunchkonserten inleddes med en annan svensk tonsättare, Lars-Erik Larsson, som skrev "Quattro Tempi" 1968. Lars-Erik Larsson som är mest känd för sin "Pastoralsvit" skulle i år ha fyllt 100 år och denne kanske mest kände av alla svenska kammarmusikkompositörer uppmärksammas över hela landet.
Stycket hade tydliga inslag av naturens rörelser, inte minst fågellivet, under de fyra årstiderna, som började med vår, sommar, höst och avslutades när vintern åter blev vår.
Sist spelades ett kammarmusikverk av Gustav Holst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!