Komik om och för glesbygd

Kultur och Nöje2005-06-23 06:00
Teater, mat och en bedårande vacker miljö, är museigården Bottarves koncept för sommaren. Den 8 juli har Roland Olssons nyskrivna pjäs, Myspys för Gottarvesårkar, premiär. Den gotländska komedin utspelar sig på Storsudret och den fiktiva gården Gottarve.
Det handlar om medelålders män på landsbygden, en byggd som utarmats på sina kvinnor. Bröderna och tillika ungkarlarna, Rolfen och Ralfen, spelade av Göthe Carlsson och Roland Olsson, har skapat sig en trivsam tillvaro tillsammans på sin gård Gottarve. Så en dag får de besked om att lantbrevbäringen är i fara, en mätning av postmängden ska göras och den som inte får tillräckligt många brev kan förlora servicen helt. För att råda bot på den knappa postmängden sätter Ralfen in en kontakannons åt sin ovetande bror i tidningen Land. Breven strömmar in och frågan om postmängden tycks vara löst, men tilltaget får också andra följder som ingen räknat med.
- Man kan säga att det får stora konsekvenser både för lantbrevbäringen och privatlivet, säger Roland Olsson.
Gusti Larsson spelar den vikarierande lantbrevbäraren Inga-Britt från Ljugarn. När hon kliver in i köket på Gottarve för att presentera sig, skapar hon såväl förvåning som förlägenhet. Med sig har hon en rejäl bunt med "väldoftande korrespondens" till Rolfen. Detta är upptakten till en rad komiska förväxlingar.

Den fjärde medverkande är Anita Widén. Hon gör rollen som Birgitta Larsson, ett fruntimmer som sett kontaktannonsen i Land och beslutat sig för att åka dit och göra en kvalitetskontroll. Rolfen, som är ensam hemma då hon dyker upp, kan inte beskrivas som annat en livrädd inför hennes uppenbarelse.
Pjäsen består av fem akter, fyra av dem utspelar sig i brödernas kök, den femte på Fårö(!). Scenografin är enastående, här finns alla landsbygdsattribut, det vaxduksbeklädda pelarbordet, tidningshögarna och plasttrasmattorna på golvet. Faktum är att det är skådespelarna själva som gjort scenografin. Ulf Grönhagen står för ljussättningen.
Roland Olssons komedi på "raidu gotländske" har verkligen fångat den gotländska landsbygdens själ, men han förnekar att den skulle ha någon verklighets bakgrund, det skulle i sådana fall vara postens avreglering. Manuset är snarare sprunget ur behovet av en pjäs anpassad för ensemblen och Bottarves scen.
- Det var svårt att hitta en färdig pjäs, så jag fick knåpa ihop något själv, säger Roland Olsson.
Till sin hjälp har ensemblen kallat in regissören Lena Bogegård från Länsteatern. Hon var med redan 2003 då Bottarveteatern satte upp Vilhelm Mobergs Marknadsafton.
- De är samspelta, positiva och entusiastiska och det känns kul att pjäsen är på gotländska, säger Lena Bogegård.
Hur kan de då veta att deras lustigheter ska gå hem hos publiken?
- Det vet man inte, säger Roland Olsson.
- Ibland sitter de alldeles tysta och man undra vad man gör för fel och sen när de ska gå hem så säger de att det var det roligaste de har sett, säger Göthe Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!