Kommunen tar över Kustateljén - och samordnar verksamheten

Kultur och Nöje2006-12-16 06:00
Sedan Kustateljén AB och Arne Carlsson inte förnyat hyreskontraktet för Kustateljéns lokaler vid Kustparken i Fårösund har en projektgrupp under ledning av Lars Danielson på kultur- och fritidsförvaltningen fått i uppdrag av regiondirektör Bo Dahlöf att lösa samordningen för fortsatt filmutbildnings- och produktionsverksamhet i Fårösund.
- Först ska vi fixa hyreskontraktet så att inte lokalerna försvinner, samt säkra de tillgångar vi har i lokalerna, och det bör hinnas med innan julhelgen, säger förvaltningschef Lars Danielson.
- Sedan ska vi undersöka om vi behöver ytterligare kompetens i projektgruppen innan vi sätter oss ner för att knyta ihop säcken, säger han.
Han menar att det finns en gemensam vision i gruppen som består av representanter för Film på Gotland och Gotlands Filmfond, samt representanter för de olika utbildningsanordnarna på gymnasieskolan, folkhögskolan och högskolan på Gotland.
Tanken är att i huvudsak använda lokalerna och studion för utbildningar under oktober-mars och filmproduktion under april-september men också skapa samordningsmöjligheter.
- Under våren arbetar vi vidare och det är beräknad målgång i maj, säger Danielson.

*
På folkhögskolan i Fårösund är man redan i gång och jobbar med nya utbildningar, filmassistentutbildning och redan i höst hoppas de att en ny skrivarlinjen ska bli verklighet.
- Vi hoppas gå vidare och skapa utbildning för filmassistenter på B-nivån inom några områden som redigering, foto och scenografi. Utbildningar på den här nivån blir något nytt för hela Norden, berättar PG Werkelin, rektor i Fårösund.
- Dessutom hoppas vi dra igång skrivarlinje med inriktning på bland annat filmmanus och vi planerar ett samarbete med DI som gillar idén och redan föreslagit vilka lärare som bör engageras, säger han.
PG Werkelin betonar att det är viktigt för Gotland att ha flera utbildningar inom filmområdet på gång samtidigt och att det är en minst lika viktig fråga för nya arbetstillfällen Fårösund. Och det här är utbildningar som är viktiga för Fårösund, utbildningar som skiljer ut oss från andra folkhögskolor, menar han.

*
Även på filmgymnasiet "Den rörliga bildens språk" är det positiva tongångar. Inte minst för att förbättra möjligheterna att behålla riksintaget efter 2010.
- Nu har vi byggt upp en ändamålsenlig och modern teve-studio i lokalerna i Visby och ett ytterligare starkt argument blir att vi får tillgång till den professionella filmstudio som redan finns i Fårösund, säger Monica Wigren Blomquist, inriktningsansvarig på Elfrida Andreegymnasiet.
Produktionsutbildning i Fårösund förstärker utbildningen men hur det skall fungera i praktiken med inkvarteringar eller bussning av elever är sådant vi ska lösa under våren, säger hon.

*
Filmkonsulent Paola Ciliberto på Film på Gotland som länge kämpat för att få till en översyn och ett samarbete inom filmområdet på Gotland ser en klar poäng med att minska glappet mellan produktion och utbildning.
- Att vi nu kan skapa ett starkt filmkluster som spretar så lite som möjligt och som vi tidigare bara talat om är naturligtvis bra, säger hon.
- Nu finns möjligheterna att skapa helhet och starkt samarbete och då kan vi också skapa den profil vi eftersträvat.
Samtidigt hoppas hon på ett större och bättre samarbete med Filmfonden och att det på sikt genererar mera pengar till dokumentär- och kortfilm, en förutsättning för professionell filmproduktion i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!