Konceptkonsten har åter fått stor betydelse i konstvärlden
Det som skiljer BAC och ytterligare några framstående svenska konsthallar som Bildmuseet i Umeå, Tensta konsthall, Malmö Konsthall och Moderna museet, är att man väljer att visa en process i sig och den behöver inte nödvändigtvis vara avslutad. Tiden man upplåter åt konstnären skall utnyttjas maximalt för olika typer av konstnärliga experiment.
<span class='mr'>*</span>
Först ut i denna serie "Production in residence" på BAC är den makedonskfödde konstnären Yane Calovski som har framställt en serie arbeten som tillsammans utgör ett projekt han kallar "Everything is after something".
Ett år innan produktionen startade så besökte Yane Calovski Gotland och då startade den dialog som nu lett fram till produktion.
BAC som har det statliga uppdraget för samtidskonsten under tre år har gett Yane ovanligt goda ekonomiska möjligheter och förutsättningar föra att produktionen skall kunna genomföras ett sätt att ekonomiskt stödja att en idé blir verklighet.
Kommande konstnärer till "Production in residence" på BAC detta år är Alexander Gutke, under nästa år kommer fyra nya konstnärer, Annika von Hauswolff, Hassan Khan, Zarina Bhimji och Henrik Andersson. Alla konstnärerna nomineras av en jury bestående av Lynne Cooke, Friedrich Meschede och Åsa Nacking.
<span class='mr'>*</span>
Yane Calovskis koncept är att referera till 1960- och 1970-talets konceptkonst som återfått en stor betydelse inom dagens konstvärld.
Hans produktion består bland annat av ett samarbete med det svenska bandet "Sebastian & Sebastian", två unga musiker från Järna som Yane fått kontakt med. Tillsammans med ytterligare en ung svensk konstnär, Tobias Sjöberg som också kommer från Järna, har de komponerat ett ljudverk baserat på en text hämtad ur Robert Barrys "Art Work" som härstammar från sjuttiotalet.
Under dagens vernissage framträder gruppen med detta musikverk, samtidgt som Yane visar den Super 8-film som behandlar ytterligare en del av produktionen; obebodda öar runt Gotland som i processen har blivit ytor för fria associationer. Bland annat Falholmen utanför Ahr har flygfotograferats med en Super 8, ytterligare ett sätt att anknyta till 1960-talets konceptkonst, där Walter de Marias verk "Two parallell lines drawn in the desert" utgör en utgångspunkt för filmen.
Yane Calovski har svårt att förklara hela den här resan i ord och produktionen som förstärkts med teckningar som utvecklar ett fritt associerande språk utifrån personliga minnen och funna källor och publikationer och där också själva affischen blivit en viktig del av konstverket affischens bild kan ses från baksidan om man vänder på affischen.
Detta projekt, såväl som andra av Yane Calovskis arbeten, är ett kontextbaserat relationellt verk som utgår från ett specifikt sammanhang med en ambition att upprätta en social dialog.
Hela projektet presenteras i sin initiala form under dagens vernissage på BAC och planeras att avslutas under början av 2005 med ett bokprojekt som också ska sammanfatta hela processen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!