Kultur och konst är begrepp och företeelser i vårt samhälle som alla kan våga ha en åsikt om. En viktig diskussion som alltid behöver föras av såväl utövare som publik.
Inledningsvis påstår Jankert med en suck att jag frågar om konsten skulle kunna vara skild från kulturen. Tvärt om, om du läser och förstår: "Som om konsten skulle vara skild från kulturen."
Detta apropå det vanliga uttrycket "konst och kultur". Alltså är vi överens om att konsten är en del av kulturen, förstås.
Men jag kan hålla med om att kultur allt som oftast känns urvattnat. Jankert ger många exempel på det. Och i lördagstidningen finns ett strålande exempel i rubriken: "Från myndighetskultur till servicekultur".
Triggar tanken
I ordboken betyder kultur "odla", "människors sätt att leva, tänka och verka", "vetenskap, litteratur och konst", "bildning". Ursprunget är latinets cultura = odling.
Så nog är kultur mångtydigt. Men "odling" kommer nära. Om vi applicerar det på olika konstformer, så sår väl konsten ett frö som kan växa till något stort och överraskande i människan. Kanske en alltför enkel bild för Jankert som här och var antyder att min analys är grund, "vurmare" för kulturen som jag påstås vara.
Förresten var det länge sedan jag stötte på ordet vurma. Hemma i Västergötland signalerade det närmast överdrivet intresse för något.
Jankert vill veta vad Lennart Lindgren vill säga med sin artikel? Jo, att kulturbegreppet är "flytande och undflyende". Men just därför triggar det tankeverksamheten. På det område vi närmast är inne på är kultur ett utvidgat konstbegrepp. Vi kan tala om kultur som konstarter: bildkonst, teater, musik, dans, film, litteratur. Det är ju så tidningarnas kultursidor är utformade. Därmed avgränsar vi kulturen med ett slags kvalitetsstaket.
Vurma kulturen
Jankert utvecklar konstbegreppet på ett intressant sätt i sin andra artikel. Han lyfter fram Ulf Lindes klargörande bok "Sammelsurium" (läs den, alla konstintresserade!).
För egen del lånar jag Lennart Hellsings tänkvärda syn på konst: "Den goda konsten lär oss något, ger oss något, visar upp något för oss, lär oss se någonting. Vad? Kanske oss själva, kanske våra möjligheter såsom enskilda och våra möjligheter att göra något av vårt liv tillsammans!
Kanske visar den på nya vägar till glädje, eller vägar ut ur sorg och misströstan. Konsten är alltid handling och därför alltid optimistisk."
Mycket mer behöver knappast sägas. Detta kan vi läsa i den lilla boken "Tankar om barnlitteraturen" (1963). Där återfinns också följande ofta citerade tanke som väcker till insikt:
"All pedagogisk konst är dålig konst och all god konst är pedagogisk."
Hej, vi vurmar vidare för kulturen!