Konsten att fånga det försvinnande i konsten
Hon ser sig själv som en del av konstmarknaden.Samtidigt väljer hon att stå bredvid den.Iakttagande och kommenterande den i sin konst.
Hon fångar det tillfälliga i konsten. Karin Musch är årets Westfalenstipendiat på Gotland och nu ställer hon ut på Galleri 5 i Visby.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Hon är årets Westfalenstipendiat på Gotland. I söndags kom hon från hemstaden Munster till fyra veckor på Gotland i stipendiebostaden vid Brucebo. Nu ställer hon ut på Galleri 5.
- Jag har tagit med mig arbeten från Tyskland, några målningar och ett par tavlor som jag och besökarna kan måla på, säger hon och bjuder in till en happening vid vernissagen på fredagseftermiddagen.
Målningarna är stora men gjorda på papper, hoprullbara och därmed lätta att transportera. Kraftfulla penseldrag med starka färger lockar fram bilder med spår av mänskliga aktiviteter efterlämnande kaotiska avtryck i landskap.
- Maktlöshet, jag gestaltar det maktlösa säger hon. Det är som när en storm drar fram och ödelägger landskapet. Samtidigt finns det kunskap kvar, människors avtryck som jag målar likt komiska element i en provisorisk verklighet.
På tavlor målade med svart färg, sådana svarta tavlor som förr användes i skolan, målar hon själv, och låter besökarna måla, med penslar, inte fyllda med färg utan med vatten. Snart torkar vattnet på tavlan och penseldragen försvinner som spårlöst.
- Flyktigt, säger Karin Musch. Jag gör konst i ögonblicket. Som konstnär är jag förstås en del av konstmarknaden. Samtidigt, här och nu, ställer jag frågan med min konst: Vad finns där bakom?
Hon ger själv ett delsvar: De stora konstnärerna vars verk bevaras för eftervärlden och, den konst som betingar stora ekonomiska värden, är nästan alltid gjord av män och för män som har råd.
- Jag skapar konst som försvinner och jag gör det med ironi, säger hon och drar snabbt med handen som skapade hon en bild i luften.
Uppvuxen i Bonn har Karin Musch studerat franska och italienska med målet att bli språklärare. I stället valde hon en kontrakurs och har avlagt en konstexamen efter fem års högskolestudier i Munster. Hon har valt att koncentrera sig på måleri med fokus på landskap och framträdanden med performence.
På en monitor visar hon bilder från sin senaste utställning i Tyskland. Bilderna rullar med konstnär och betraktare som tar aktiv del i det konstnärliga skapandet. Från Gotland väntar Tyskland med ateljé och utställningslokal i Munster. Ännu ett stipendium ger henne möjlighet till ytterligare ett års konstnärligt skapande frihet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!