Konstfack på dekis?

Att komma in på Konstfack är svårt. Det är en konst för sig som många misslyckats med. Det kan ta flera år av försök innan den sökande lärt sig konsten att komma in på Konstfack.

Kultur och Nöje2009-02-19 04:00
Efter fem år får eleven en akademisk examen med två hundra högskolepoäng. Bara det är ett mål för många på Konstfack. Nu har en elev lurat psykvården i ett simulerat självmord och en annan elev är misstänkt för att ha vandaliserat en tunnelbanevagn och sprejat klotter på väggarna. Båda händelserna är examensarbeten, enligt skolans ledning.
Kulturminister Adelsohn-Liljeroth har fördömt vandaliseringen i tunnelbanan. Sjukvårdens ansvariga har fördömt komplotten mot psykakuten. Det som skett kommer förmodligen att utredas av polis. De drabbade vill ha betalt och allmänheten frågar om det är konst det som Konstfack sysslar med.

Kompetens?
Många professionella konsttyckare står i kö till teves soffor för att uttala sig för eller emot Konstfacks examensarbeten. Debatten handlar än så länge om skolledningens kompetens. Men, ingen har ännu trängt ned till kärnfrågan: Är det någon mening att ha en dyrbar undervisning med två hundra högskolepoäng och akademisk examen i ämnet fri konst?
Eleven som sägs ha vandaliserat i tunnelbanan påstås ha sprejat färg just där i flera år innan han kom in på Konstfack. Han påstås vara misstänkt av polisen för omfattande vandalisering som kostat miljoner. Vad han gjort på Konstfack i alla år, när han fortsatt med att spreja färg i tunnelbanan, förbryllar alla. Skolans ledning utreder nu varför de gett honom en examen.
Eleven som lurade psykakuten tiger och är pressad av mediedrevet och det sägs att hennes examensarbete utgår från hennes personlighet. Skolan ledning utreder även här vad hennes examensarbete egentligen är för något.
De aktuella händelserna och skolans beskrivning av examensarbetena bör nu väcka frågan om meningen med sådana här utbildningar i fri konst. Vad är nyttan? Går det egentligen att utbilda någon i fri konst såsom samtidskonsten ser ut idag?
Fram till 1970-talet var Konstfack en av världens finaste designskolor. Här utvecklades begreppet "Scandinavian design". Skolan har inte den betydelsen idag. Det ska här sägas att det enbart är Konstfacks institution för fri konst som är ifrågasatt, inte andra institutioner, som exempelvis textil-, inredning- och industridesign.

Tre dagar
Konstnären Lars Wilks är en känd konstteoretiker och debattör. Han har också uttalat sig om Konstfacks utbildning i fri konst. Wilks har länge hävdat att han kan åta sig att utbilda unga konstnärer till framgång inom samtidskonsten på endast tre dagar. Wilks kan inte förstå varför unga konstnärer ska stängas in i en konstskola i fem år. Wilks menar också att konsten överlevt sig flera gånger om sedan Marcel Duchamp ställde ut sin pissoar år 1917.
Alla kräver nu en begriplig förklaring från Konstfacks ledning. Men, ledningen värjer sig och tycks inte kunna svara. De förefaller också ha övergett sina två rebelliska studenter och deras examensarbeten, som de tidigare godkänt.
Det sorgliga med konstfacksrektorn Ivar Björkman och prefekten för fri konst, Olof Glemme, är att dessa två herrar inte alls tillhör samma sorts radikala utmanare som de två eleverna. Nej, herrarna i Konstfacks ledning är helt enkelt koketta byråkrater som råkat ut för olyckor i tjänsten, som de inte förstår.
Kulturministern har i teve uttryckt sitt förtroende för Konstfacks ledning men fördömt examensarbetet i tunnelbanan. Förstår någon det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!