Konstfoto klär krogväggar i Stockholm

Harriet Cederqvist. Ställer ut fotokonst på Skansen i Herrvik mellan den 30 juli och 6 augusti. I Stockholm kommer hennes bilder att finnas permanent från september, då Restaurang Gotland öppnar Gute lounge på Brunnsgatan.Foto: Joel Nilsson

Harriet Cederqvist. Ställer ut fotokonst på Skansen i Herrvik mellan den 30 juli och 6 augusti. I Stockholm kommer hennes bilder att finnas permanent från september, då Restaurang Gotland öppnar Gute lounge på Brunnsgatan.Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Kultur och Nöje2011-07-30 04:00

Nu visar Harriet Cederqvist sina gotländska bilder på Skansen i Herrviks hamn.

Naturfotografier i färg, från vykortsstorlek till stora format, och väggalmanackor årstidsbilder, är Harriet Cederqvists specialitet.

Sina motiv hämtar hon från Gotska Sandön, Gotland, Härjedalen och Grönland.

I Herrvik visar hon en serie av sina naturnära fotografiska bilder tagna på Gotland.

- De som inte blir sålda under utställningen kommer, tillsammans med flera, att få en permanent placering på restaurang Gotland i Stockholm, berättar hon.

Restaurang Gotland på Brunnsgatan 6, inreder en ny avdelning inomhus med känsla av att sitta utomhus på ön. Gute lounge öppnar i september. Där ska gästerna kunna sitta som inne i en strandbod och se ut över ett stycke stentun byggd av kalksten från ön.

På väggarna kommer Harriet Cederqvists fotografiska verk att finnas både för att ses på plats och köpas med hem.

Harriet Cederqvist kom till Gotland 1970, med jobb i restaurangbranschen.

För elva år sedan började hon att fotografera, något som nu är hennes heltidssyssla.

- Jag såg en sanddyn på Sandön 2000 som jag fångade i bild med en liten analog kamera, berättar hon som numera fotograferar digitalt.

Fortsatt komponerar hon sina bilder vid fototillfället och beskär bilden med blicken innan hon medvetet sätter fingret på avtryckaren.

- Den digitala tekniken gör det lätt att slänga i väg många bilder på samma motiv. Det innebär en massa jobb framför datorn, men jag vill hellre använda tiden när jag fotograferar, förklarar hon.

Bilderna printas sedan på kanvas eller laminat. Valet styrs av känsla och motivets uttryck.

- För detaljrika bilder väljer jag gärna laminat. Bilder som mer uttrycker en känsla eller stämning, som moln eller vatten, framträder bättre på kanvas.

De laminatprintade bilderna blir mer som ett foto, om än med halvmatt och inte blank yta. Printade på kanvas och monterade på spännram blir fotona mer som målningar.

Kanvas är en textil som bland annat målande konstnärer använder som tavelduk. Den finns grovtrådig och med slätare yta och Harriet Cederqvist väljer med omsorg textur efter motiv.

Hennes kanvasprintade foton blir därmed förvillande lika målningar, med duken monterad så att motivet följer med runt kort- och långsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!