Konstmuseivänner försöker lägga ner föreningen - igen
I kallelsen till årsmötet 21 mars finns återigen ett styrelseförslag om nedläggning av den drygt tjugoåriga föreningen.
Tidigare har liknande förslag lagts fram två gånger men inte bifallits.
Föreningens avgående ordförande Jan Brunius motiverar nedläggningsförslaget:
- Skälen är många, det kanske främsta just nu är att det förefaller omöjligt att rekrytera nya - och helst yngre - ledamöter till styrelsen.
I bakgrunden finns också kritik mot vad styrelsen anser vara en avlövning av museet.
De medlemmar i styrelsen vars mandattid nu går ut, förutom Jan Brunius även ledamöterna Gunilla Grimlund, Åke Svensson och Björn Wassberg samt suppleanten Elisabeth Rönnholm, står inte till förfogande för eventuellt omval. Av dem som är valda för 2005, ledamöterna Eva Tordai, vice ordförande, Ulla Hammarhjelm, kassaförvaltare, och Anna-Lisa Hammarström samt suppleanten Nina Körner, har några också uttryckt sin önskan att lämna styrelsen.
Första gången ett förslag om nedläggning avhandlades var 2002 i form av en motion från föreningens dåvarande vice ordförande. Vid det senaste årsmötet, 2004, återkom förslaget. Då svarade årsmötet nej och uttryckte att föreningen måtte fortsätta verksamheten åtminstone ytterligare ett år.
Och således kommer även 2005 års årsmöte att få ta ställning till en eventuell nedläggning.
Föreningen bildades 4 november 1982. Syftet var då att verka för ett Konstmuseum på Gotland. När Konstmuseet så invigdes i juni 1988 hade föreningens ändamål uppfyllts. Men föreningen fortsatte sedan "ändamålsparagrafen" ändrats till "att stödja" Gotlands konstmuseum.
1 april 2002 infördes en ny organisation för Länsmuseet. För Konstmuseet innebar det att dess ställning som relativt självständig avdelning inom Länsmuseet hade raserats, menar Jan Brunius. Någon ny chef hade inte anställts och Fornsalen hade tagit lokaler i Konstmuseets byggnad i anspråk för andra ändamål än konst.
- En konstintendent, sorterande under Länsmuseets publika avdelning, anställdes senare för att ha hand om utställningsverksamheten vid vad som nu hette Konstmuseet, Länsmuseet på Gotland.
Uppvaktningar hos bland andra huvudmannen Gotlands fornvänner och kommunen, i vilka man påpekade att avtalet mellan Gotlands fornsal och kommunen (giltigt i 25 år, till och med 2012) därmed hade brutits, genomfördes utan resultat.
Vänföreningen har genom åren skänkt ett 30-tal konstverk till Konstmuseet.
- Styrelsens önskan har sedan ett par år tillbaka varit att få möjlighet att presentera denna lilla konstsamling på en utställning i Konstmuseet. Om nedläggningen av föreningen nu genomförs hoppas vi att denna önskan ska kunna uppfyllas som en festlig avslutning på ett par decenniers verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!