Konstnärlig frihet och kvalitet

- Jag tänkte väl det. Konstnärlig frihet och konstnärlig kvalitet är eldfängda begrepp. Som gjorda att diskutera, nu som förr, skriver Lennart Lindgren i denna debattartikel.- Att lyfta bort "konstnärlig kvalitet" ur målformuleringen är förödande, menar Hans Söderberg i en debattartikel på GT-kulturen förra tisdagen.Här kommer ett svar av Lennart Lindgren.

Kultur och Nöje2009-03-03 04:00
Kvalitén skall prövas av dem som har kompetens, skriver Hans Söderberg. Klarar man den granskningen blir man godkänd. Då faller kanske ett bidrag ut.
Söderberg för ett intressant resonemang, som jag har respekt för. Konstens frihet och kvalitet är eviga diskussionsämnen.

Har sina risker
Men kvalitetsbedömning är inte lätt. Det gängse sitter starkt. Nyskapandet har det motigt. Kanske tänker Söderberg som författare på litteraturen som ständigt kvalitetsbedöms inför publicering på de etablerade förlagen. Att det har sina risker visar det klassiska exemplet Astrid Lindgrens "Pippi Långstrump" som refuserades av Bonniers.
Det finns många sådana exempel genom åren. Den slutliga kvalitetsbedömningen gör ändå läsaren.

Konst och frihet
Går vi till bildkonsten blir det svårare. Konst hör starkt ihop med frihet, är subjektivt laddad och det blir betraktaren som avgör någon sorts kvalité genom självbespegling och dialog.
Konsten drabbar, utan föregående bedömning av kvalitén. Konstupplevelser kan ju förändra en människa för livet.
Konstens kvalité har man dock alltid varit oense om. Vi kan vara tacksamma för den kämpande friheten som gav oss en spännande resa genom det senaste seklet, från impressionister till videokonst.
Självfallet inser jag att det även inom konsten i grunden finns kvalité genom utbildning eller genom genialitet. Liknande resonemang kan föras för musik och danskonst.
Denna något teoretiska debatt lär bubbla vidare, fritt och med kvalitet. Söderbergs inlägg uppmuntrar till det.

Tandempar?
Söderberg talar hela tiden om "kultur och konst". Men det är väl ett tandempar. Konst som en del av och en förutsättning för kultur.
Jag reflekterade över detta i ett debattinlägg här i december. "Kultur" är generellt och innehåller alla möjliga mänskliga uttryck och avtryck. Kultur är i ständig rörelse som skapar identitet och engagemang i ett samhälle. Från högkulturerna i Kina och Egypten då vi här traskade omkring i stenålder och bronsålder, till vår tids spretiga kultur med tv och internet och kommersialism som påverkar.
"Konst" handlar om de olika konstformerna. En visionär och kritisk kraft som skall störa och uppröra. En spejare. Men då måste den få vara fri.
"Det är på gränsen mellan det som är tabubelagt och det som är tillåtet som den betydelsefulla konsten föds", som Vilgot Sjöman uttryckte det en gång.

Ett steg tillbaka
Till slut konstaterar jag, med viss förvåning, att Söderberg tycker att det vore ett steg tillbaka om vi fick ta del av de sju politiska partiernas syn på kulturen. Därför att kvalitetsbedömning skall stå fri från partipolitik.
För mig handlar det om en kvalitetshöjning av kulturpolitiken om partierna jobbar fram sin egen kulturpolitik i sann demokratisk anda. Till syvende och sist är det våra politiker som tar besluten om stöd till olika kulturyttringar.
Tro inte att biblioteken, Kulturskolan, Medeltidsveckan, Bergmanveckan, Gotlands Museum, Konstmuseet, Kultudralen i vardande, Gotlandsmusiken, Länsteatern eller amatörkulturen klarar sina viktiga uppgifter att nå ut till oss alla om inte samhället bidrar.

En vital del
Därför behöver vi politiker som inser att kultur är viktigt, ja lika viktigt som skola, vård och omsorg. En vital del av vårt samhälle som får kosta. Skattemedel som går tillbaks till oss för att växa i anden.
Frihet och kvalitet och demokrati går hand i hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!