Konstnärskollektiv i ständig förnyelse
Det började med köpet av en stor litopress och 23 år senare är det fortfarande stor aktivitet i Grafikverkstan på Ryska gränd i Visby. Behovet att fortsätta rusta och investera i lokalerna har varit konstant.
Angela Brignone Duckert med en av sina välgjorda böcker där hennes grafik samsas med Adonis poesi.
Foto: Bengan Zettergren
Just nu är det två av de närmare 30 medlemmarna i Grafikgruppen i Visby som ställer ut - Angela Brignone Duckert och Barbro Lind. Och när deras utställning avslutas i dagarna är det dags för en samlingsutställning som kommer att pågå augusti ut.
Vågornas rov
Angela Brignone Duckert ställer ut sina intryck från en resa till Tunisien och det faktum att 14 000 afrikaner som försökt nå Europa med sina bristfälliga båtar har blivit vågornas rov.
Färgskalan är svart och röd och båtformen dominerar hennes grafik.
Hon arbetar även tredimensionellt med sina tryckplåtar genom att bygga upp strukturer av spackel på plåten istället för att etsa, vilket skapar flera dimensioner i de välgjorda verken.
På utställningen säljer hon också sina vackra, handgjorda böcker, bland annat med poesi av poeten Adonis. Mycket inspirerande.
Om Angela Brignone Duckert utgår från plåten så är det tvärt om med Barbro Lind som utgår från sina handgjorda papper där hon sedan fångar in sina bilder, mest motiv från Gotland. Men här finns även utflykter till Kreta och andra platser.
Det är mycket stämningsfulla och vackra bilder i det mindre formatet som får plats på den här utställningen.
"Elefanten"
Grafikverkstan startade 1986 med att det gotländska KRO-distriktet köpte en stor tryckpress för litografi, den så kallade "elefanten" som med hjälp av kommunen installerades i "Gamla tvätteriet" på Ryska Gränd.
De slitna lokalerna snyggades till och här skapade Grafikgruppen en bra verkstad även för koppartrycksförfarande. Fler pressar köptes eller skänktes till den nybildade gruppen och en övervåning skapades över litopressen där man inredde en screenverkstad.
Verkstäderna blev en tillgång även för den nystartade Gotlands Konstskola, även för annan kursverksamhet och fortbildning för konstnärer och även en tillgång för det årliga konstnärsutbytet mellan Gotland och Westfalen.
Här har studenter från både Konsthögskolan och Valand skapat sina grafiska verk, samtidigt som medlemsantalet i Grafikgruppen växt.
1996 manifesterade Grafikgruppen den stora internationella grafikutställningen "Nordgrafia" och 1999 bildades Kulturcentralen Ars Gotlandica, som blev Ars Nord Baltica år 2000, en oberoende ideell förening i verkstaden för att erbjuda öns konstnärer marknadsföring via internet, utställningar och internationella utbyten.
2001 skapades en stor Westfalen/Gotland-utställning med verk av alla utbyteskonstnärerna.
Sedan flera år finns också ett litet utställningsrum utåt gatan där medlemmarna löpande ställer ut sina verk under sommartid.
Renoveringsbehov
2005 köpte Grafikgruppen i Visby hela det K-märkta huset på Ryska Gränd av kommunen. Huset byggdes ursprungligen för att vara lite kylig då det användes för köttkontroll, därför är det svårt att värma upp under vintern.
Nu hoppas Grafikgruppen på att en ansökan hos länsstyrelsen blir hörsammad och att en omfattande fönsterrenovering kan utföras.
Även ett dragskåp för syra och vattenhantering behöver en total upprustning för att kunna fungera igen. Också till detta måste pengar sökas. Mycket utför de fortfarande själva, de har aldrig behövt undra vad som skall göras i morgon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!