Körsbärsgården öppnar med högaktuell konst
Ett andrum med mental frid, frihet och en fredad plats.Ett ljus och ett landskap som för tankarna till Provence.
Dan Wolgers. En av tio utställare som besökarna kan möta på lördagens vernissage med invigning av den nya konsthallen.
Foto: Rolf Jönsson
Denna lördag är det vernissage på Körsbärsgården i Sundre. En ängel av Dan Wolgers hand ligger behagfullt utsträckt som en vägvisare i gräset mellan café och konsthall.
Den nya konsthallen invigs med en utställning utöver det vanliga på ön. Utställare är tio konstnärer i topp på listan över kända samtida svenska konstnärer. Gemensam nämnare är Gotland som inspirationskälla och hemvist under delar av året.
Sivert Lindholm, Lars-Olof Loeld och Harald Lyth har varit sommargotlänningar på Storsudret sedan lång tid tillbaka. Karin Mamma Andersson och Jochum Nordström liksom Dan Wolgers har sökt sig till ön på senare år. Lina Nykopp och Per Nicklasson, Birgitta Muhr och Amalia Årfelt hör till en yngre generation.
SUN DRE AM, skriver Lars-Olof Loeld som varit Sundre trogen i 60 år och med ålderns rätt är nestor i sammanhanget. Det är hans poetiska svar på min fråga vad Gotland betyder för honom.
Som bokkonstnär, skulptör, konstnär och naturlyriker bygger han med några få ord, färger och sträng geometri upp sin egen värld. Vid stranden av solnedgången uppmärksammas tystnaden, är titeln på målningen han visar, flankerad av två underfundigt utformade skulpturer med fortsättning i en aforism dold bakom bokpärmar..
- Gotland för mig är den stadiga arkitekturen i kalksten med karaktär av medelhav och raukarna. Jag är t, säger Linda Nykopp, sommargotlänning sedan 1997, som med fransk esprit ställer ut bilder med energi och lekfullt perspektiv på omvärlden.
Frankrike finns också med som nämnare för Harald Lyth, konstnären som i sitt skapande öppnar upp mot nya rymder, och gotlandstrogen sedan 1981.
- Det är något särskilt med det gotländska ljuset. Kanske är det en effekt mot öns kalkdammiga vägar, reflekterar han.
Boende mitt i Stockholm lockas också Per Nicklasson av ljuset över ön men också av lugnet som berör. Att här också finns många konstnärskollegor är ett plus.
- Vi kom till Fårö 1984 och blev kvar i 15 år på ön bortom ön. Nu bor vi på fasta Gotland, med tid att göra allt och ingenting och det är också fint, säger Dan Wolgers.
Amalia Årfelt, med minnen från Persgränds förskola, S:t Hans och Solbergaskolan, är uppvuxen i Visby. Fantasterier i form av djur med mänskliga uttryck är motiv som hon återkommer till i måleri, skultur och grafik.
- Jag bor och verkar i Stockholm men återkommer alltid till Gotland, sammanfattar hon med ett konstaterande som lika mycket gäller för konsthallens övriga premiärutställare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!