Krama mig!

Foto: Krister Nordin

Kultur och Nöje2010-07-05 04:00
Som 14-åring stod jag i min kompis mammas kök och medan hon iförd endast en solkig bh och rött läppstift rörde om i grytorna förklarde hon vad livet handlar om:
- Vi är alla likadana, Veronica. Alla vaknar på morgonen och behöver mat, bajsa och någon att älska. Och alla vill få en kram utan att behöva be om den.
Så alla vill vi bli sedda. Så också kulturen om det nu skulle förvåna någon. Men där andra frågor och företrädare tar till knep som att strejka och presentera statistik för att bevisa sitt värde bjuder istället kulturen upp till show och dans.
Kultursnackisen i Almedalen 2005 handlade om det nya Kulturpartiet som med Olle Ljungström och Kim Anderzon i spetsen stal showen från de etablerade partierna under ett dygn. Mer än 50 artiklar hann publiceras innan det avslöjades att det hela bara varit en kupp för att sätta kulturfrågorna på den politiska kartan.

I år vill kulturen inte luras utan gå mot strömmen. Årets stora arrangemang lär bli morgondagens manifestation som anordnas av Koalition för kulturdebatt.
Människotåg från sex håll kommer att vandra mot Donners plats där manifestationen avslutas med att boken "Att vara eller vara en vara - visionen om en annan kulturpolitik", med texter från de 15 organisationer om utgör koalitionen, släpps.
- Vi vill gå ifrån allt det aggressiva som politiska utspel ibland kan handla om och i stället skapa ett konstverk som manar till lyssnande, förklarar Stina Oscarsson som är konstnärlig ledare på Orionteatern och nu regisserar manifestationen.
Än mer poetiskt motiverar Koalitionen sin manifestation på sin hemsida med att citera ur Jacob Hirdvalls pjäs "Det osynliga" som kan sägas vara ett brandtal för kulturen:
"Det finns långsamma bomber". Också i fredstid kan kyrkor rasa. Det går långsamt, så långsamt att det kanske inte märks förrän efter 100 år. Då säger någon: "Låg det inte ett bibliotek här en gång? Fanns det inte en plats där människor samlades; barn, vuxna, gamla? En plats dit man kunde komma med sina frågor om vad det innebar att vara människa?"

Varje dag under Almedalsveckan kommer företrädare för de olika partierna att frågas ut av Kerstin Brunnberg om sin kulturpolitik.
Exakt vilka frågor som tas upp är ännu lite luddigt. Inte heller Koalitionen vill vara specifika i vilka frågor som bör drivas.
Vi vill helt enkelt ha en djärvare kulturpolitik! Tydligare än så vill inte Helena Simonsson, en annan företrädare för Koalitionen, vara på förhand.
Men vad handlar då detta med att sätta kulturen i fokus egentligen om? Den viktigaste kulturpolitiska frågan under Almedalsveckans första veckodag verkar helt enkelt vara att kulturen inte får glömmas bort.
Krama mig!


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!