Idén föddes tidigt i december, över kaffe och pepparkakor på en kreativ fikastund på redaktionen: En pepparkaksbyggartävling till jul! Men hur? Via GA:s sida på Facebook.
Ett bra förstapris? Ett års GA-prenumeration.
Men vem skulle få äran att avgöra tävlingen?
GA vände sig till den bloggande lagmannen Mikael Mellqvist, som gärna tog på sig rollen som enväldig domare.
När tävlingen blåstes av vid lunchtid i tisdags, hade han sju bidrag att bedöma.
- Ja, det var inte lätt. Men en jul utan snö kan man väl ha ett pepparkaksbygge utan tomtar. Det skulle innebära att vinnaren är Visionen, säger Mikael Mellqvist.
Hans motivering lyder: "Det kulinariska hantverket håller yppersta kvalitet och ideerna är lagom realistiska - därför tål de att bli uppätna."
Bakom kreationen Visionen står Anna Hrdlicka, med Elin och Markus Ax, Rolf och Helena Ström, Karin och Anders Strinnholm, Catharina Hammarskjöld, Nadja Ström och barn från familjerna Ax, Hammarskjöld och Ström. Hrdlicka berättar:
Tanken är att bygga Visionen för Gotland i framtiden. Norröver har vi tvillingskyskraporna på Fårö, en enorm staty av Bergman och en bro till Fårö - i en loop.
På Storön möter det första kärnkraftverket vid Bläse. Spillvattnet värmer upp vattnet så att fiskfabriken till havs (med 5 000 arbetsplatser) kan ägna sig åt närfångst. Från fiskfabriken går ett transportband till en fiskrestaurang i land.
Om vi tar oss över till östra sidan ser vi ett kors på utholmen vid S:t Olofsholm. Från den går en pilgrimsled till den enorma kyrkan i Östergarn, via kastalen i Lärbro och det nya bulverket i Tingstäde.
Kulturminnen, som kastalen i Sundre och skeppssättningen i Fröjel är "pimpade" för att appellera till den unga hip-hop-generationen.
Vid kyrkan i Östergarn ligger också en klosterskola för flickor (vi tänkte i ett tidigt skede etablera en pojkskola i Roma men det hanns inte med). En idé som inte är politiskt korrekt är att låta de katolska jungfrurna från skolan arbeta i fiskfabriken till havs - men vi blev inte överens om detta.
Vid Herte ligger kärnkraftverk nummer 2 och i Hemse har vi bjudit in Calatrava (med Turning torso i Malmö) att bygga en gotländsk variant.
Ja, så har vi då Visby. Vi såg de tilltagande spänningarna mellan stad och landsbygd och ansåg att det var bättre att förekomma än att förkommas. Alltså hämtades inspiration från Västbanken och vi byggde en mur. Pilgrimer kan få pilgrimspass.
I staden ligger bland annat inglasade ruiner. Till vänster i bild (med den rosa figuren på) syns det nya kulturhuset!
Mellan Stora och Lilla Karlsö går nu linbana!
GA vill tacka alla tävlande för att de delat med sig av sin skaparkraft - och säga ett stort grattis till Anna Hrdlicka och hennes medkreatörer. God jul och ett gott nytt år med Gotlands Allehanda.