Kryddväxter - odling, användning, lexikon

Foto: Ulf Glimfalk

Kultur och Nöje2010-07-20 04:00
Om man inte har ork och tid att sköta ett trädgårdsland så kan ett kryddland bli det där extra som skapar odlarglädje. Det behöver inte bli så arbetsamt om man håller det på en lagom nivå.
Kryddor är kultur, de har i alla tider fascinerat oss människor och vi kan uppleva dem på så många olika sätt. De kittlar syn, lukt och smak.
De ger vår leklust och fantasi extra möjligheter vid matlagning. Att Gotland ligger i en odlingszon där många exotiska kryddor råkar trivas är ett plus.

Man känner sig priviligierad när man lämnar de rykande kastrullerna ett ögonblick för att återkomma med färska smakrika kryddor, direkt från den egna odlingen. Succé inte enbart för den som tycker att matlagning är roligt utan förhoppningsvis även för matgästerna.
Det behövs inte en trädgård för att kunna odla kryddor, man kan klara det på en balkong eller i ett köksfönster.
Har man väl blivit intresserad av kryddor, finns det ingen återvändo. Vetgirig och nyfiken söker man efter sätt att förkovra sig.

Den nya boken "Kryddväxter" av Marie Hansson och Björn Hansson är ett sådant gyllene tillfälle. En ovanligt bra och prisvärd bok.
Iann Eklund illustratör och Jenny Ekblad florist medverkar också i boken. "Kryddväxter" ingår i serien "Våra trädgårdsväxter" där man även hittar böckerna "Perenner" och "Gräs & bambu".
I "Kryddväxter" får man lära sig allt det där knepiga och viktiga som hur man skördar, bereder och förvarar. Hur man använder och anrättar egna kryddblandningar för ett bra resultat i matlagningen.
När det gäller odling får vi veta det absolut rätta planteringsstället för de olika kryddväxterna. Vi får även se skisser och bilder på odlingar, besöka örtagårdar både i Sverige och utomlands. Kunskap om vilka växter som är bra samplanteringsväxter för kryddorna kan också vara viktigt.

I boken finns även ett omfattande och utförligt lexikon. Det inleds med en liten lektion i hur man använder lexikondelen på bästa sätt.
Bra fotografier och teckningar av kryddväxterna gör den här boken ännu viktigare för läsaren.
Björn Hansson, fotograf och biolog, är en av våra främsta växt- och trädgårdsfotografer. Han har tillsammans med Marie Hansson givit ut flera böcker.
Marie Hansson, trädgårdshistoriker, trädgårdsarkeolog och skribent, har krukväxter som sitt specialintresse och har under lång tid samlat fakta om både nya och gamla växter för hemmet.
Iann Eklund Tinbäck är illustratör i dags- och veckopress samt bl.a. i böckerna Trädgårdens dagar 1997 och Allt om trädgård. Hon är författare till boken Tecknarens trädgård, som utkom på Prisma 2002.
Författare: Björn Hansson, Marie Hansson.
Utgiven: april 2010
ISBN: 978-91-1-302520-9
Inbunden.
320 sidor.
Utgiven av Norstedts förlag.
Cirkapris: 295 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!