Elvira Birgitta Holm är kanske mest känd för sin bok Månskensvargen som 2009 blev nominerad till Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok. Hon vann inte den gången, men skrivlusten avtog inte för det. I september kom uppföljaren, Ormringen, och nu skriver hon på tredje boken i serien. Med den i fokus tar hon sig från och till mellan sitt timmerhus i Dalarna och Gotland för att göra research. En av bokens huvudpersoner kommer härifrån och Elvira är noggrann och vill att händelser och beskrivningar ska kännas autentiska.
När vi träffas i Fornsalens kafé har hon precis träffat konservatorn Carl-Henrik Eliasson, en av de experter som hjälpt henne med fakta för Ormringen. Hon har också haft stor hjälp av andra historiekunniga på Gotland, till exempel kyrkohistorikern Sven Erik Pernler, medeltidsarkeolog och antikvarie Gun Westholm och kyrkoherde Staffan Beijer.
– Vi har fantastiska sago- och historieberättare här.
Apropå sagor så funderar hon också som bäst på en tredje del i fantasyserien om Dramm , där de två första delarna är Dramms vandring och Dramms färd över vattnet. Även där kan nog Gotland komma att spela en viktig roll.
Tidiga planer
Att hon skulle bli författare visste hon redan som barn.
– Jag kommer från ett hem med mycket böcker. Pappa var folkskolelärare och vi läste ofta högt hemma. Det var mycket tomtar, troll och sagor.
De då så kallade pojkböckerna låg i topp bland favoriterna, till exempel Rutskjortorna av Torvald Wermelin och böckerna om Svarta Hingsten.
– Och Femböckerna självfallet, dem slukade man ju.
Sedan hon blev författare på heltid läser hon mest sådant som hör till research för böckerna, så när jag ber henne om boktips blir svaret det som känns närmast.
– Mina böcker naturligtvis.
Utöver de egna verken rekommenderar hon Pojkarna av Jessica Schiefauer som vann Augustpriset i fjol, i samma kategori som hon själv var nominerad i för några år sedan.
– Jag önskar att jag själv skrivit den boken. Det är en genial idé med tre tjejer som äter en mystisk blomma och förvandlas till pojkar och får ett helt annat liv.
I övrigt har hon svårt att ge några boktips eftersom hon de senaste åtta åren mest läst facklitteratur, huvudsakligen om medeltiden. Och vill man veta mer om den tiden förordar hon Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter.
– Den är tjock, kommenterar hon.
Att hennes bror har sommarhus och en kusin bor på Gotland gör förstås sitt till att hon dras över Östersjön, men hon har fler böcker med gotländska historier på gång. De utspelar sig på Vendeltiden eller den yngre järnåldern före vikingatiden.
– Ja du, Gotland släpper jag inte!, säger hon och skrattar hjärtligt.