"Kultur i skolan" - resurs att ösa ur och slösa med

Kultur och Nöje2007-05-25 06:00
Ett unikt samarbete för att främja kulturen i våra skolor på Gotland har inletts och för första gången finns nu ett samlat utbud av kultur på Gotland i en nytryckt inspirationskatalog. Bakom arbetet med katalogen finns Kultur i skolan-gruppen vid barn- och utbildningsförvaltningen och i gruppen ingår kulturkonsulenter från kultur- och fritidsförvaltningen, från Länshemslöjden och Kulturskolan. Gruppens ambition är att genom ett långsiktigt arbete vara en motor för utvecklingsarbetet med kultur i skolan.
Katalogen distribueras till, och vänder sig i första hand till, alla som arbetar i förskola, fritidshem, grundskola, särskola och gymnasium på Gotland. Katalogen är en källa att ösa ur och slösa med. Den ska ge barn och elever möjlighet att uppleva en föreställning, bli inspirerade av konstnärliga uttrycksformer eller att söka en professionell kulturutövare att samarbeta med i klassrummet.
Grundidén är att kunskapandet är fysiskt och att alla unga och elever är individer. För att bli bättre i skolan krävs att lärarna har bättre kunskaper och den här katalogen är ett sätt att skapa möten med fysiska uttryckssätt.

*
Hans Ekengren är projektledare för "Skapa och lära" som GT redan tidigare skrivit om där 16 konstnärer utbildats för att gå in i skolarbetet. Sju skolor med lika många arbetslag har skapats och det arbetet håller just nu på att utvärderas. Intresset har varit enormt och för nästa år finns pengar att starta nya arbetslag.
I den nya katalogen hittar man professionella utövare och pedagoger från Gotland inom områdena film, teater, dans, konst, musik, kulturarv, litteratur och hantverk. Gemensamt för alla områden gäller att lära både unga människor och lärare att uppleva och bryta gränser genom att använda gestaltande verksamhet inom pedagogiken.
- Lärandet ska ske genom att lära av erfarenheter och genom att utveckla lust, som hemslöjdskonsulent Frode Falkenhaug uttrycker det.
Birgitta Caperius, Monika Samuelsson och Karin Blomqvist har litteraturen som hjärtefrågor och ser det som viktigt att barnen får tillgång till den litteratur de ska ha redan i förskolan.

*
Kulturkatalogen är intimt kopplad till läroplanen och kulturkonsulenterna som har kontakter med konstnärer inom de flesta områden jobbar på att även konstnärerna inser att de är en resurs i skolarbetet.
- Katalogen är ett första försök att få en överblick av kulturaktiviteter som riktar sig till barn-och unga. Vår ambition är att successivt få med alla kulturutövare på Gotland i katalogen, säger Karin Nyström som är chef på utvecklingsavdelningen och Ylva Hammar som är tillförordnad chef på kommunens kulturavdelning.
I det långsiktiga arbetet som nu inletts är de båda måna om att få tips och en bättre överblick så att alla kulturutövare kommer med när katalogen revideras och kommer ut i nya upplagor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!