Kultur på gränsen

Konstnär. Laura Markkula, 9 år från Visby, säger att hon tycker att det är jättekul att måla med sprayburk.

Konstnär. Laura Markkula, 9 år från Visby, säger att hon tycker att det är jättekul att måla med sprayburk.

Foto: Erik Ardelius

Kultur och Nöje2012-07-04 04:00

Att gatukonst är mer än graffiti är det ingen tvekan om. När man kliver in på Gocart Gallery på Klosterbrunnsgatan i Visby innerstad möts man av konstgruppen Stickkontakts upp- och nedvända virkade fåglar hängandes i det vitmålade taket. De lika vitmålade väggarna pryds av verk från konstnärer som alla har olika uttryckssätt, från video- och växtinstallationer till portätt på Hitler som han tidigare inte skådats.

I Ruben Wättes videoinstallation, Piska och morot, återskapar han med satir ett partiledartal vid politikerveckan i Almedalen. Åhörarna, som i videon är en livs levande fårskock, stirrar blint på partiledaren, som i videon är en åsna iklädd slipps. Även den ditlockad med morötter. Videon är en befriande tankeställare till jippot Almedalen.

- Ruben ställde även ut massa slickstenar i salt i Almedalen, men de togs bort direkt, säger Joakim Allgulander på Gocart Gallery.

På framsidan av galleriet spänner Tobias Barenthin Lindblad, förlagschef på Dokument Press och Hugo Röjgård, ordförande för Graffitifrämjandet, upp en graffitivägg av plast. När väggen står stadigt ställer de fram ett gäng sprayburkar för förbipasserande att måla med.

Att gatukonst är mer än graffiti var det som sagt ingen tvekan om, men att gatukonst mest är graffiti är nog lika sant.

Hugo Röjgård och Tobias Barenthin Lindblad medverkar under seminarierna och debatterna som galleriet anordnar under veckan. Båda två talar ivrigt om bekymret att graffitin hittas långt bort i det konstnärliga bakvattnet, i gemene mans ögon likaväl som i samhällets och statens.

Hugo Röjgård säger att sprayburken som redskap till och med har förbjudits i kommunala verksamheter i vissa städer, att det har blivit som en förbjuden estetik av rädsla att fler ska börja med den förbjudna konstarten.

- Det har blivit en allt mer rigid hållning. Nu kan man inte ens ha en graffitiworkshop på en ungdomsgård för att man är rädd att det ska spridas, säger Hugo Röjgård.

Kanske har han rätt i sak. När det offentliga rummet har försvunnit från folket, och blivit en kommersiell karusell, kan kanske några okonventionella spraystänk pigga upp.

talar konstnären Malin Lobell, som gjort växtinstallationerna, och Ulrika Flodin Furås, författare till Gatsmart odling, om allt från gröna konstprojekt till stadsodling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!