Kulturavtalet är klubbat

Med statistik och kunskap, i regionalt och nationellt samarbete, ska den nya kulturpolitiken byggas.

Kulturell viskning. Inger Harlevi och Lars Danielson tecknar avtal med staten.

Kulturell viskning. Inger Harlevi och Lars Danielson tecknar avtal med staten.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2009-04-04 04:00
I går skrevs avsiktsförklaringen på för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun.
- Vi vill att satsade skattemedel får positiva följdverkningar i form av mångfald och tillgänglighet. Det är inte den geografiska storleken utan kraften i regionen som är avgörande. Smarta gotlänningar ser till att få del av kulturen, säger Kerstin Brunnberg.
Som kulturrådets nya ordförande har hon, tillsammans med dess generaldirektör Kennet Johansson, just skrivit under överenskommelsen.
Inger Harlevi, kultur- och fritidsnämndens ordförande, jämte Lars Danielson, kultur- och fritidsförvaltningens chef, har samtidigt satt sina namn under dokumentet,

Syftet är att utveckla samverkan och dito förutsättningar för konst- och kulturliv. Avsikten är att alla på Gotland ska ges tillgång till ett omfattande och varierat kulturutbud av högsta kvalitet.
- Vi tror på Gotland som kulturmötesplats i Östersjön, men vi måste skärpa verktygen, slår Inger Harlevi fast. Hon har Gotland i fokus och siktet inställt på EU och ett möte i juni med strategi för Östersjöunionen på dagordningen.
Avtalet gäller i år och 2010 Det handlar om kulturpolitiska beslut och hur resurser ska användas. Tydlighet och genomskinlighet i beslut ska gälla med perspektiv mångfald, jämställdhet och tillgänglighet som tydligare ska integreras i kulturverksamheten. Förnyelse och utveckling är honnörsord med utrymme för både kontinuitet och flexibilitet.
Betonas gör de regionala kulturinstitutionerna på ön, det fria kulturlivet och projekt, samt stöd till det oetablerade och oprövade inom det konstnärliga och kulturområdet.

- Statistik, underlag och uppföljning ska utvecklas. Gotlands kommun är duktig på att lägga en stor summa kulturpengar per person. Ön utmärks också för mängder av olika kulturella verksamheter, utan att vara insulär, på en avgränsad yta, säger Kerstin Brunnberg.
Samtidigt påpekar hon att pengar inte är allt. Att satsa på kultur innebär enligt avtalet att resurser används på ett effektivt sätt. Diskussion och utvärdering av satsningar är avgörande med avsikt att ta tillvara regional kunskap som därmed kommer kulturrådet till del.
- Vi måste veta att vi lägger pengarna rätt, summerar kulturrådets ordförande.

Kärnan i samverkansavtalet är att stat och region ska förhandla fram överenskommelser över längre tid. Staten ger pengar till regionen som sedan fördelar medlen enligt överenskommelsen.
Avsiktsförklaringen ska ge landets regioner större inflytande över fördelningen av statliga bidrag. Samtidigt ställs större krav. Bland annat krävs tydliga argument, stort engagemang och en bred uppslutning.
Till fördel för Gotland nämns ett starkt kulturliv med en närhet till både kulturutövare och -konsumenter. I samverkan med kulturrådet ska kulturnämnd med förvaltning lyssna på och hämta information i dialog med öns kulturbärare.
- Samarbete och dialog är en förutsättning för mångfald som, jämte yttrandefrihet, är nödvändigt för ett starkt kulturliv och demokrati. Tydlighet och genomskinlighet i beslut och hur resurser används är avgörande, slår Kerstin Brunnberg fast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!