Region Gotland måste ta fram en handlingsplan för barn- och ungdomskulturen. Och den ska vara konkret, säger Helena Wangefelt-Ström, ny på den nya tjänsten som regionens kulturstrateg.
Hon betonar att det ska vara en konkret plan, utan fluff och svepande formuleringar.
- Det är bland annat därför vi har bjudit in politikerna från kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden.
Det var dags för kulturting på fredagen och ett stort antal personer med olika koppling till kultur samlades i Riksutställningars lokaler på Artillerigatan.
Helena Wangefelt-Ström tycker också att det är dags att göra något åt skillnaderna mellan barn till hög- respektive lågutbildade och deras "konsumtion" av kultur i olika former.
- Ytterligheterna blir tydligast om man jämför mellan tjejer som är barn till höginkomsttagare och killar som kommer från familjer med låg inkomst.
- I det sammanhanget är det viktigt att vi inte glömmer föräldrarna och deras betydelse.
Kulturtinget hade barn- och ungdomskultur som tema. Flera föreläsare var inbjudna och en panel tog plats på scenen för att svara på frågor och uttrycka åsikter. Åhörarna fick också svara på frågor i form av påståenden, till exempel:
"Gotland är för litet för att satsa på smala kulturuttryck. Människor förstår sig inte på det. Det är bättre att satsa på sådant som fler tycker om".
81 procent höll med, 19 procent gjorde inte det.
Ett annat påstående: "Det är för mycket kulturarv, för lite samtida kultur på Gotland". Ja, tyckte 61 procent, övriga höll inte med.
Bland gästerna i salongen fanns kulturskolans chef Matti Vuorinen som tog chansen att åter föra fram förslaget att göra Folkuniversitetets hus på Broväg till ett kulturhus med inriktning på barn och unga.
- Det kan enkelt genomföras. Förslaget har framlagts tidigare men eftersom det gäller barn och unga, hamnade det i papperskorgen. Jag vill bilda en grupp och prata vidare om detta. Nu!