Kulturen ger näring åt ön

Årets Kulturting i fredags satte i praktiken fokus på näringsliv och kultur. Även om rubriken talade om nya vindar i kulturpolitiken med entreprenörer och kreatörer i fokus. Därmed involveras också kommunen med dess förvaltningar.

SPÄNNANDE. "Inom ett år kommer det att märkas att konstnärer av olika slag släppts in i kommunala verksamheter", sade  Lars Danielson vid årets Kulturting som arrangerades i fredags.                                                                                          foto: bengan Zettergren/Arkiv

SPÄNNANDE. "Inom ett år kommer det att märkas att konstnärer av olika slag släppts in i kommunala verksamheter", sade Lars Danielson vid årets Kulturting som arrangerades i fredags. foto: bengan Zettergren/Arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2009-10-21 00:00
Nya vindar blåser förvisso genom kulturlivet efter kulturutredningen och den nyligen lagda kulturpropositionen. Fast egentligen återstår att se hur starka vindarna är. Hur förändrad kulturpolitiken blir i praktiken. Och hur kulturen i politik och praktik blir på Gotland.
Men kulturpolitiken har möjligheter att vitaliseras här på ön med breddad debatt och flera samtalsforum. Det ger möjligheter till att fler involveras. För kultur finns i varenda innevånare. Ett frö som växer beroende på omständigheterna. Nya ljumma vindar i kulturpolitiken kan sätta fart.
Lars Danielson uttryckte kraftfullt på denna sida att kulturtinget skall ge avtryck och att det inom ett år kommer att märkas att konstnärer av olika slag släppts in i kommunala verksamheter. Kanske handlar det om en konstnärsinfiltration som en variant på den gamla enprocentsregeln om konstnärlig utsmyckning.

Fint exempel
Att det kan vara både enkelt och billigt att göra skillnad gav kulturtingets föreläsare och inspiratör Susan Bolgar flera prov på. Ett underbart exempel var från ett äldreboende någonstans i Sverige. Den kvinnliga personalen lunkade på, ofta trötta och oinspirerade. En konstnär engagerades för att vitalisera.
Personalen utrustades med var sin engångskamera och ombads fotografera vad som händer mellan bostad och arbetsplats. Med stor skepsis ställde de upp för det händer ju inget till och från jobbet. När projektet skulle redovisas efter en tid med bilder på skärm och kommentarer så hade något ändå hänt. Personalen hade upptäckt hus med spännande tinnar och torn, en ko vid ett staket och kanske också ett fruktträd som just slagit ut, ett flyttlass och en blåmålad cykel med röda prickar.
Plötsligt hände det saker som gjorde färden till jobbet intressant. Nu ville personalen fortsätta med att fotografera de gamla och intervjua dem. Gissa om vården blev ömmare och arbetstrivseln bättre?
Så enkelt och så billigt. Det kostade bara en kreativ tanke och några engångskameror. Så kan nya vindar dra genom den kommunala förvaltningens korridorer och tränga in i näringslivets moduler. Kultur bidrar till att tänka kreativt. Kultur kan göra skillnad. Nej, kultur gör skillnad.
Men det kan vara trögt att nå dithän. Det kan vara som en lång hinderbana. Frågan är om konditionen räcker. Men Lars Danielson går nog i mål med sina föresatser om ett år. På en bra tid dessutom.

"Win-win"
Men hur var det då med näringslivet och kulturen? Jo, det handlar mycket om att näringslivet vill ha ut något av ett sponsorengagemang. Man pratar gärna om en "win-win-situation". Något synbart, något påtagligt.
En något snäv syn kan det tyckas. Men just detta tycker man sig få ut av den idrottssponsring som är stor idag. Att synas och att knyta kontakter på idrottsevenemang.
Dryga 70 procent av näringslivets sponsring går till idrotten, cirka 20 procent till "välgörenhetsorganisationer" och blott sju procent till kultur. Det är dagens situation. En given förklaring till denna snedfördelning är männens dominans i företagsledning. Män gillar sport.
Med fler kvinnor i beslutande position skulle tänkandet bli ett annat och kulturen kunna få inträde. Som kan leda till att arbetsmiljön blir bättre, affärsidéerna mer kreativa och resultaträkningen starkare. Alltså finns här ytterligare bränsle för att göra något åt snedfördelningen i näringslivets styrelser och ledning.

Viktig tillväxtfaktor
Jag tror att det idag finns en osäkerhet inom näringslivet om kultur och hur den skulle kunna bli bra för affärerna. Inte så konstigt egentligen på detta obearbetade fält. Därmed en utmaning för kulturens företrädare att konkretisera, erbjuda, tydliggöra. Övertyga näringslivet om en ny slags "win-win-situation".
Här får näringslivet heller inte glömma sina medarbetare som kan må bra av en dos kultur då och då för att utveckla kreativitet och nytänkande.
Lars Samuelsson, ordförande för Tillväxt Gotland, deltog på Kulturtinget och visade intresse för kulturens kraft. Han avslöjade att ett kommande frukostmöte kommer att ägnas åt kulturen. Han uttalade också i anslutning till tinget att kulturen är en viktig tillväxtfaktor om Gotland skall nå målet med en befolkning på 65 000 personer.
Något intressant kan alltså vara på gång.
Så nu väntar vi på att Lars och Lars skall leverera, var och en på sitt håll eller rent av tillsammans. Till Gotlands fromma och för en positiv utveckling i kommun och näringsliv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!