Kulturfrukost med genusperspektiv på dans

Det är dans med visioner som gäller vid den första kulturfrukosten för året.Dans, i teori och praktik, serveras i arla morgonstund på Fornsalens café.- Varför dansar så få killar? Frågan ställs av Helena Högberg som är ansvarig för Gotlands dansutbildningar och projektet länsdans.

Gia Schager. Kulturskolans pedagog tillsammans med Kulturutövare, kulturkonsumenter, kulturpolitiker och kulturadministratörer möttes vid onsdagsmorgonens kulturfrukost med danstema.

Gia Schager. Kulturskolans pedagog tillsammans med Kulturutövare, kulturkonsumenter, kulturpolitiker och kulturadministratörer möttes vid onsdagsmorgonens kulturfrukost med danstema.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2009-02-05 00:17

- Genusperspektivet, blir svaret från frukosterande kulturkonsumenter, kulturutövare, kulturpolitiker och kulturadministratörer.
Men varför är då män underrepresterade i sammanhang med dans som konstart?
- Som kulturkonsumenter är män i allmänhet underrepresenterade. Den enda sektor där båda könen är lika mycket utövande är inom släktforskning, konstaterar Helena Wangefelt Ström, kulturavdelningens chef vid Kultur- och fritidsförvaltningen.
- I vår kultur är dans inte en del eller ett självklart förhållningssätt till livet. Det är också en fråga om personlighet. Hör jag musik så vill jag i första hand spela den, inte dansa till den, säger Gotlandsmusikens Tomas Danielsson med valthorn som sitt valda uttrycksmedel.

1995 blev dans definierad i Sverige som en egen konstart. Kulturpolitiskt bekräftad som ett speciellt kulturområde betyder det bland annat möjlighet till offentlig finansiering.
- Dans är inte något nytt. Däremot är synen på dans som konstart ny. Dans är dans och, som konst, handlar det om syftet. Säger jag att denna penna är konst, då vill jag att den ska betraktas som konst. Dans kan vara en sällskapsform, men satt på scenen använd som en konstform, filosoferar Helena Högberg.
Sedan starten 2004 är Helena Högberg, dansare, pedagog och koreograf, utbildningsledare för Gotlands dansutbildningar. Det är en tvåårig eftergymnasial utbildning med just nu 11 elever.
- Vi kommer från hela Sverige och får en fantastisk eftergymnasial utbildning inriktad på scenisk dans i teori och praktik och den enda utbildningen i sitt slag med pedagogik och komposition på schemat, vittnar eleverna.

Helena Högberg formulerar ett framtida scenario för den professionella dansen. Dansvisionen syftar till att utveckla och ta tillvara danskraften och i samarbete med Länsteatern skapa förutsättningar för möten mellan det gotländska danslivet på och utanför ön.
- En kontinuerlig dansverksamhet med dansföreställningar året om. Länsteatern är platsen för verksamheten med gästspel, koreografi i residens och egna gotlandsbaserade produktioner. teatern i Slite kan med relativt små investeringar fungera för repetitioner och träning och som spelplats för mindre produktioner.
På Gotland, som är ett av 13 län av 21 i landet som har en länsdanskonsulent, finns redan en stor dansverksamhet.
- På ön finns en kulturskola med dans, estetiskt program med dansinriktning på gymnasienivå, grundfriskola med dans och högskoleförberedande Gotlands dansutbildningar.Tillsammans skapar dessa skolor och utbildningar ett rikt dansliv, sammanfattar Helena Högberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!