Kulturfrukostar ? ett sätt att öppna för den kulturpolitiska debatten?

Kultur och Nöje2004-11-04 06:00
Två kulturarbetare på Gotland, Christina Svensson som är chef på Gotlands Läns Bibliotek och Helena Wangenfeldt Ström som är kulturavdelningschef på kultur- och fritidskontoret, har båda under en tid kännt ett stort behov av att träffa andra kulturarbetare från vitt skilda verksamheter, både för informella kontakter och för att diskutera gemensamma problem.
I går morse gjorde de slag i saken och dukade i Högskolans lokaler upp till en kulturfrukost, en initiativ de redan från starten hoppas skall bli ett permanenet inslag i det gotländska kulturlivet.
Och det visade sig att många kulturarbetare inte var nödbedda. Här kom en stor skara som nåtts av den första informella inbjudan och kanske visade detta att behovet av kultursamtal är stort. Liknande försök har ju gjorts tidigare men har av olika anledningar sedan runnit ut i sanden, kanske för att institutioner, olika kulturarbetare och grupper av kulturarbetare är beroende av samma ekonomiska kaka och att de i grunden också är konkurrenter om både publik, resurser och pengar.
De båda inledarna gav diskussionen näring med några retoriska frågeställningar: Är kultur en kommunal nytta eller bara till för sin egen skull? Och hur viktigt är det med kreativa miljöer för skapandet och hur hittar man den kreativa jordmånen?

*
Gotland är ett relativt litet samhälle, med små kulturinstitutioner där både ekonomi och lokaliteter präglas av trångboddhet.
När länsteaterchef Örjan Herlitz summerade det positiva och negativa med detta förhållande kunde han bara konstatera att den kommande Kongresshallen inte blir det Kulturhus han och många andra hoppats på, att kommunen inte tagit chansen att ge sina institutioner möjligheter till samarbete och samlokalisering.
Men litenheten är också positiv genom att den skapar samarbeten och att de olika kulturgrupperna på ön tvingas driva många gemensamma projekt.
Diskussionerna visade också på direkta brister. Kerstin Thunberg på Almedalsbiblioteket saknar en permanent kulturdiskussion och överblick av vad som händer på ön. Kultur- och fritid funger inte om man har kravet att tala tillräckligt om kulturfrågorna. En delad nämnd är inte alls bra och hon skulle önska mera fokus på koncentrerade diskussioner runt kulturfrågorna.
Andra ropade också på samordning och för femtioelfte gången höjdes rösterna för att skapa en kultursamordnare.

*
Det avgörande svaret som kom ut av denna första kulturfrukost, som är tänkt att arrangeras den första onsdagen i månaden, är att det idag finns noll diskussion om kulturpolitiken och dess roll på Gotland just nu. Trots att Gotland av SKTF utsetts till kulturkommun diskuteras inga kulturella aspekter på politiken och dess innehåll.
Owe Ronström som både representerar Högskolan och kulturföreningen Roxy var först ut att efterlysa en diskussion om vad politikerna gör och vad de har för vilja? Han menade också att det är viktigare än så, det handlar om hela demokratibegreppet och om möjligheten att ha öppna mötesplatser.
Och härmed skapades en positiv möjlighet för kulturen och kulturarbetarna på Gotland, nu finns det ett forum för det kulturpolitiska samtalet på Gotland. Finns det en politisk vilja från politikerna kan de vara med, men det är upp till kulturarbetarna runt om på hela ön att vara drivande. Om inte ? ja, då kommer även denna omgång kulturfrukostar att rinna ut i sanden.
Nu är det upp till kulturarbetarna själva om de skall höras i den öppna debatten!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!