Kulturhus i Visby får - Ja! men ingen vet när det byggs

Kultur och Nöje2006-06-09 06:00
Ett femtiotal intresserade lyssnare och debattörer träffades i onsdags kväll på Almedalsbiblioteket för att diskutera ett kommande Kulturhus för Scenkonst på Gotland. Göran Björnberg, ordförande i kulturföreningen Roxy, presenterade resultatet och vad den arbetsgrupp som jobbat med en förstudie kommit fram till.
Med biblioteksdebatten för några år sedan och känslorna runt kongresshallsbygget i ganska färskt minne ställdes sedan frågan: "Skall vi gå vidare?". "Är vi redo att ta beslut för ett Kulturhus i Visby?".
Men innan det var dags att svara på den frågan var det flera inbjudna talare som presenterade sina erfarenheter av liknande projekt och satsningar. Presentationer som verkade falla kommunalrådet Jan Lundgren i smaken, då han efter debatten menade att "vi måste bygga något unikt - annars bör vi vänta - det måste vara något som sticker ut och förstärker känslan av Gotland som den verkliga kulturmötesplatsen i Östersjön".

*
Innan Gert Ohlsson från Vara konserthus och Helena Wessman från Västerås konserthus visade upp sina goda exempel presenterade arbetsgruppen, med representanter från Länsteatern, Roxy, Gotlandsmusiken, Dans på Gotland, Folkuniversitetet och kultur- och fritid, sitt arbete.
- För att åstadkomma ett Kulturhus på 4 000 kvadratmeter som inrymmer det mesta av vad Gotland har att erbjuda inom teater, dans och musik, för en kostnad av 50-70 miljoner kronor, måste det finnas en politisk vilja och en förankring i det gotländska samhället. Det måste finnas en samsyn att kultur är en investering och bra för folkhälsan, att ett vitalt kulturliv är den viktigaste byggstenen för demokratin, menade Göran Björnberg.
Ett kulturhus för Scenkonst på Gotland måste bli en viktig mötesplats och samtidigt en tillväxtfaktor. Ett kulturhus är också en sista och prioriterad investering i den vision som genomsyrat kommunen under senare tid.
I den kommande rapporten kommer arbetsgruppen att skriva om bakgrunden och omvärldsanalysen, om slutsatserna från förprojekteringen - gemensam målbild, att frågan redan finns på den politiska dagordningen, en stabil bas och att projektet stödjer den kongresshall som redan byggs.
- Pengar finns om viljan finns, nu är grunden lagd, avslutade Göran Björnberg.

*
Helena Wessman från Västerås slog fast att samverkan inom kulturgenrerna ger styrka och ett mycket mera vitalt kulturliv.
- Projekt som ni inte nu kan drömma om kommer att förverkligas, sa hon och menade att Västerås växte med sitt Musikens hus.
- 154 miljoner kronor var billigt för allt det vi fick på köpet, konstaterade hon.
Gert Ohlsson från Vara var lika lyrisk, dessutom mycket underhållande när han berättade om tillblivelsen av ett konserthus som inte bara gjorde Vara till det årets kulturkommun, det blev ett lyft för hela bygden och de gjorde det omöjliga möjligt.
- Vi satsade på kompetens och ett konserthus som rymde hela Göteborgssymfonikerna och olika profiler för publiken, bland annat att skapa program som de inte visste vad det var.
- De 100 miljoner kronorna betalades av kommunen och trots insändarstormar blev resultatet ett lyft, inte bara för den lokala näringsverksamheten, numera har befolkningsutflyttningen vänt och nu finns länsmusikuppdraget förlagt på orten.
Arkitekt Sven Landahl som deltagit i förstudien visade några förslag på platser i Visby och stämde av mot andra kulturhusprojekt i landet. Flextronicshuset, Borgen, Coop-huset, gamla Brandstationen, Säveskolan, Träffpunkt Gotland, P18, Gutavallen, Silon på Holmen är några ställen de tittat på.
En av hans bilder visade en idéskiss hur ett kulturhus skulle se ut om det låg vid Gutavallen där restauranger och caféer skulle betjäna både kultur- och idrottsevenemang.

*
Kultur- och fritidschef Lars Danielsson berättade om de nya trenderna som i dag omfattar 30 projekt i landet. OPP - Offentligt och Privat Partnerskap - som blivit det nya koncept där kommunen satsar vilja och politisk enhet och där det privata näringslivet satsar pengarna.
- Branschen är i stark tillväxt och borde var en framtid för ett Kulturhus på Gotland, sa Lars Danielsson som hoppas att projektet går vidare.
- Spännande att ta tillvara alla andra synergieffekter, sa Stefan Nypelius (c) som uppmanade gruppen att fortsätta projekteringen.
- Gruppen har gjort ett bra jobb, all heder, sa Jan Lundgren som uttrycker att det saknas ett kulturhus i Visby och att det kommer att byggas förr eller senare.
- Men be mig inte säga när, avslutade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!