En person med insyn sa till mig:
- Kulturministern vill veta om det går att minska SVT:s och SR:s självständighet och oberoende - utan att det äventyrar deras allmänna hälsa och vitalitet.
- Det låter oroväckande, sa jag.
- Nej, kulturministern funderar över om SVT och SR missförstår de gamla idealen.
- Det låter inte bra, sa jag lågt.
- Ja, kulturministern misstänker att SVT och SR vill tjäna pengar på sina gamla public service-ideal och dealar med sponsorer i näringslivet.
- Är det sant?
- Ja, Kulturministern vill inte att reklamskyltar från Vattenfall och andra storföretag avslutar sportprogrammen i SVT.
*
- Men måste hon inte motivera en sådan här utredning inför Borg och Reinfeldt först?
- Jo, motivet är att hon befarar massarbetslöshet bland kommersiella tv-kanaler om SVT och SR försöker tjäna pengar på sina ideal om oberoende och självständighet och säljer det till näringslivet. Jobben måste, som alltid, gå först, menar hon.
- Men vad ska publiken säga? SVT och SR har ju nu haft sitt mest framgångsrika år på länge. Programmen är bättre än aldrig tidigare. SVT har sopat banan med alla andra kanaler. Är inte tittarsiffrorna tydliga om det?
- Vi har gjort simultantester i medielaboratorier på detta faktum och vi har funnit att radio- och tv-tittarna kan leva med mindre självständigt och oberoende public service än vad man kan tro. Vi tror att vi kan sänka kraven på självständighet och oberoende så att många fler medieaktörer kan konkurrera. Men, kulturministern vill absolut inte kasta ut barnet med badvattnet - om Du förstår hur jag menar.
*
- Men de höga radio- och tv-cheferna har protesterat mot kulturministerns oförstånd om vad som är svenska folkets bästa i allt det här, svarar jag
- Ja, å andra sidan, vem vill ha ett helgon som kulturminister? Om hon är beredd att leva med ett mindre självständigt SVT och SR - då kan svenska folket göra det också.
- Men, om oppositionen springer till Konstitutionsutskottet och ropar att Adelsohn Liljeroth utövar ministerstyre - hur kommer det att se ut?
- Du måste förstå att inne i Rosenbad går politik före ideal. Kulturministern och regeringen vill kanske helt enkelt att svenska folket ska slippa tv-licensen på över två tusen kronor per år. Public service-bolgen SVT, SR och UR kostar tillsammans sju miljarder per år. Vanligt folks tv-tittande kostar nu fem gånger mera än för bara 20 år sedan
- Ja, det låter mycket - väl mycket, sa jag.