Kulturnatt efter Visbydag

Tolv år har gått sedan Visby blev världsarv och för tolfte året i följd firas Visbydagen som som i takt med solens nedgång övergår till Kultur i natten.

Valkyriornas kamp på Fornsalen, ett givet inslag med nymodigheter och förmodligen med lika stort publikvärde, även på årets upplaga av Kultur i natten.                                  arkivbild: tommy söderlund

Valkyriornas kamp på Fornsalen, ett givet inslag med nymodigheter och förmodligen med lika stort publikvärde, även på årets upplaga av Kultur i natten. arkivbild: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2007-09-25 04:00
Tolv år av publikfest och happenings där Visby visat upp sitt fantastiska kulturarv och sitt otroligt rika kulturliv efter att turisterna lämnat ön och sensommaren så sakta övergår i höst. En helg då visbybor och gotlänningar livat upp Visby under kulturella former - trots att regn och kyla ibland gjort sig påmint.
Visbydagen och Kultur i natten har också blivit helgen, från och med nu daterat första lördagen i oktober, då turisterna gärna återvänder även om det är svårt att påvisa svart på vitt. I vart fall har Gotland City i Stockholm märkt av ett klart stigande intresse och styrgruppen för arrangemanget verkar nu för att, i världsarvets namn, utöka programmet även till söndagen.
Även näringsidkarnas och Wisbyströvets representanter har på allvar hakat på den kulturella trenden vilket också säkrat arrangemanget ekonomiskt. Tidigare har det ofta fattats pengar och i styrgruppen har det rått en del tvivel genom åren om arrangemanget kan fortsätta.
En innovation för året är Ulf Gahms satsning på en ny serie choklad med "Visby-designad" förpackning. Världsarvsloggan finns på förpackningen och tio kronor per chokladkaka går direkt in i Visbydagens budget. Ulf Gahm hoppas även att andra näringsidkare hittar egna lösningar att stödja arrangemanget som också är en del av att förlänga besökssäsongen.
-Att söka samarbetsmöjligheter inom kultursektorn har blivit en del av vår profil, menar Ulf Gahm.

*
Styrgruppen kan nu presenterat en helt ny hemsida där antalet programpunkter, numera uppdelade i genrer, ständigt ökar. Kvar finns gamla favoriter som loppmarknaden och stadsvandringarna, båda i utökad omfattning. Almedalsbiblioteket har full aktivitet under hela dagen och långt in på natten. På Fornsalen fortsätter valkyriorna sin kamp där årets armbrytningstävling bjuder på nyheter.
-Bredden och det varierade programmet där det finns något för alla smakriktningar och åldrar är vår styrka, tror styrgruppens ordförande Ludwig Balassa.
Han pekar bland annat på den breda marknadsföringen, inte minst ombord på färjorna.
-Höstsäsongen är den tid där resandet ökar mest, konstaterar Per-Erling Evensen på Destination Gotland.
Och som vanligt blir det ståtlig invigning på Stora torget där kommunalrådet Lars Thomsson invigningstalar ett par timmar efter att programmet har startat, i år med en bröllopsmässa vid Österport. De som redan nu går i giftastankar kan här få tips om allt från själva bröllopsklänningen till var man tänker fira bröllopsnatten.
Och bröllopsgästerna kan säkert köpa unika bröllopspresenter på höstmarknaden på Stora torget. Hittills har rekordmånga handlare visat intresse. På skördefesten i Botaniska får man lära mera om soppkokning och brödbak, men kanske mera till Linnés ära än till själva bröllopsfesten.
Barnen kan sysselsätta sig med spännande aktiviteter på Fornsalen eller kolla in Fina Ballerina som uppträder på torget.

*
Kultur i natten har naturligtvis stort fokus på konst, musik samt teater och film. På krogarna spelar och sjunger artister och det lär bli en del allsång, som vanligt och som kär gammal tradition, när Bacchii Bröder avslutar kvällen på Friheten.
Om inte allsång så blir det i alla fall samskapelse på Tapeten, där alla inbjuds att bygga konstverk tillsammans med avslutande vernissage av verket på kvällen.
Det blir dansperformance på Konstmuseets gård och danselever som dansar koreografier i Oscarssalen.
Och naturligtvis blir det sedvanligt sen skräckfilm i Nicolairuinen.
En av nyheterna vid årets kulturnatt blir Vandrande eldshow i Almedalen, en happening i regi av performancegruppen da Wind Chi.
Gotlandsmusiken som genom åren stått för ett stort musikaliskt utbud under kulturnatten har i år valt att koncentrera sig på framträdanden i domkyrkan. Där kan man bland annat lyssna till Faurés Requiem med Capella Gotlandica och Visby Vokalensemble som slagit sig samman med Gotlands Sinfonietta.
-Redan nu finns det ett 80-tal arrangemang på Visbydagens hemsida, men många fler lär komma till, så det finns all anledning att uppdatera sig ju närmare den 6 oktober men kommer, poängterar Gun Westholm, den kulturella spindeln i nätet genom arrangemangets tolvåriga historia.
Kära återseenden och fräscha innovationer i salig blandning, alltså.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!