Planen, som nu ska överlämnas till kommunstyrelse och kulturråd, skapade frågor om kulturkofferten och de statliga kulturpengarna till Gotland.
Har vi någon möjlighet att konkurrera med de stora regionerna när pengarna ska fördelas? undrade flera av deltagarna.
Lars Danielson kunde naturligtvis inte lämna några garantier för hur den kommande förhandlingen mellan regionstyrelsen och kulturrådet kommer att utfalla för Gotlands del.
- Men min bedömning är att den här planen skapar tillräcklig trygghet och det känns realistiskt att vi kommer att hävda oss väl, sa Lars Danielson.
Positionering
- Men själva siffrorna förfogar fortfarande politikerna över i kommande förhandlingar med staten. Det går inte att presentera siffror här och nu och föregå den processen, sa han.
Framtagandet av den regionala kulturplanen har varit startsträckan, det är nu det svåra arbetet börjar.
Även om de som arbetat med kulturplanen haft svårt att hitta former och slitits mellan många starka viljor inom det gotländska kulturlivet, så är Lars Danielson mycket nöjd med resultatet.
- Vi har positionerat oss genom det här dokumentet och jag vill passa på att tacka för alla inspel, sa Lars Danielson som menade att alla synpunkter utifrån har vägts in i arbetet.
- Vi har följt de politiska besluten, där det kulturpolitiska programmet från 2009 varit basen, och politikens inriktning för denna regionala kulturplan där länsinstitutionerna prioriterats. Det har varit politikernas heliga ko att dessa ska indexuppräknas och få en stabil grund att stå på inför framtiden.
- Men inget är skrivet i sten och planen som byggs vidare utifrån kommande erfarenheter ska säkra hela det gotländska kulturlivet både vad gäller konstnärlig kvalitet och frihet, inklusive målen om exempelvis genus, mångfald och barnperspektiv, sa Danielson.
Satsningar
Två intressanta satsningar som nämns i planen och som Lars Danielson tryckte lite extra på i går morse är satsningen på ett designcenter på Gotland som inom ramen för den nationella handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar syftar till företagande och utvecklandet av nya affärsidéer.
Han tog även upp frågan om den konst- och kulturfrämjande verksamheten, om vikten av fortsatta främjandeinsatser inom konst-, dans-, hemslöjd-, film- samt barn- och ungdomsbiblioteksområdet.
Politikerna har de senaste åren plockat bort några av dessa tjänster och dessa ska nu ersättas med totalt 3-4 nya tjänster inom områdena hemslöjd, musik och teater, men framför allt inom områdena kulturarv och musei-pedagogik.
Vibbarna
Den sista "vibben" som kulturfrukosten bjöd på var dock av en helt annan karaktär. Stockholmsgruppen Vibbarna gjorde ett av sina gotländska framträdanden på kulturfrukosten.
Gruppen som under sitt Gotlandsbesök spelar för både särskolans nuvarande och tidigare elever, för att visa upp behovet av eget aktivt skapande, har även spelat för en helt normalstörd publik.
Gruppen Vibbarna som turnerat runt om i landet har även arrangerat och samarrangerat en del event, bland annat ett stort kulturparty på Nalen i Stockholm.
I dag spelar Vibbarna på Fenix för en publik från Visby särgymnasium där även Särskolans eget band The Frods spelar några låtar.