Kulturrum för scenkonst
Ja, visst borde det vara möjligt. I alla fall borde det inte helt omöjligt. Åtminstone om Gotland följer goda exempel från kulturhusbyggen i Västerås och Vara.
Riggade med optimism och framtidstro, visioner och fakta, kallade kulturföreningen Roxy och Länsteatern på Gotland in till seminarium i Almedalsbiblioteket på onsdagskvällen. Inbjudna talare medförande goda exempel var Gert Ohlsson från Vara konserthus och Helena Wessman från Västerås konserthus.
- Ett kulturhus i Visby? Ja, men bara om vi kan lösa finansieringen. Och om vi bygger ett kulturhus på ön, då måste det sticka ut, åtminstone i riket, annars ska vi inte göra något alls, tyckte kommunalrådet Jan Lundgren som toppade tidigare lagda kulturhusbyggstenar med nytänk.
I sikte är ett kulturhus för scenkonst på Gotland, eller snarare ett Kulturrum med Göran Björnbergs ord. Som sammankallande i arbetsgruppen för ett scenkonstens hus på ön tecknande han en bakgrund och visade samtidigt behov av en mötesplats för musik, teater och dans.
- Ett kulturrum skulle lösa institutionernas lokalproblem, förbättra situationen för kulturarbetarna och synliggöra den gotländska scenkulturen. Ett kulturhus manífesterar kultur som en utvecklingsfaktor och visar på en kulturell regional process.
Med en avslutande rapport är arbetsgruppens uppdrag slutfört. Nu behövs pengar för fortsatt arbete i projektform. För genomförande krävs dessutom en bred förankring, en öppen process samt informerade och eniga politiker.
- När viljan finns, grunden är lagd med lokal förankring och finansiseringen är klar, då är det bara att köra. Vi hade en vision om en mötesplats över genregränser och det tog två och ett halvt år från idé till invigning av huset som har gett hela Västmanland ett lyft.
Det sade Helena Wessman, musiker och gotländska i Västerås där hon med bravur marknadsför konserthuset.
Minst lika entusiastisk och med minst lika mycket god erfarenhet i bagaget kom värmlänningen Gert Ohlsson till Gotland. Här delade han med sig av sina erfarenheter från tillblivelsen av Vara konserthus
- Det omöjliga alternativet. Det är vad vi kallar vårt konserthus på Varaslätten. Vi hade kris i befolkningsutvecklingen och kris i skolan, Då måste man höja blicken, säger han och pekar på Göteborgs Symfoniorkester med 100 musiker som måttstock för storleken på konserthuset som byggdes i Vara.
- Kultur är en framgångsfaktor. Man måste skapa en bygds där folk vill bo och då är det perfekt att bygga på kultur. Vårt mål är att inte bara ge folk vad de vill ha, utan också det man inte visste att man ville ha. det är skillnaden mellan kultur och underhållning och vi vill erbjuda båda sorterna.
Så till frågan om ett kulturhus för scenkonsten på Gotland. Ett intressant projekt, tyckte Lars Danielson från Kultur- och fritidsförvaltningen. Med dagsfärska insikter från kommunförbundet lanserade han förkortningen OPP, ett begrepp som står för offentlig och privat partnerskap, alltså delad finansiering.
- Är vi mogna att prova? i så fall är det bara att ta steget ner i bassängen och gå vidare i processen med ett projekt. Och varför inte bygga ihop gymnasieskolan och Bohmans bunker med ett kulturrum för teater, dans och musik?
- Tänk Gutavallen i kombination med ett kulturhus. Cirka 4 000 kvadratmeter för 50-70 miljoner, funderade Sven Landahl som med arkitektens visionära blick redan hade skapat sig en bild av en sådan anläggning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!