Kultursverige håller tyst om kriget i Gaza
NORSKA konstnärer manar till kulturell bojkott av Israel och grannlandets skådespelarförbund uppmanar medlemmarna att engagera sig. Men i Sverige är det tyst. Kulturarbetarnas organisationer har inte tagit ställning.Bojkotta Israels kultur. Det kravet väcks nu av etablerade norska kulturutövare.
En palestinsk man bärs på bår efter att blivit skadad av en israelisk missil. Norska kulturpersonligheter kräver bojkott av Israels kultur. Något liknande initiativ finns ännu inte i Sverige. Foto: Khalil Hamra/AP/Scanpix
Foto: KHALIL HAMRA
I Sverige har inga hittills inga liknande initiativ nått ut i rikstäckande medier. Expressens kulturchef Björn Wiman tycker att den svenska debatten om Gazakriget är ljummen.
- Det är en opinionsbildande sidas skyldighet att ta ställning i stora samhällsfrågor. Tyvärr tror jag att många kulturredaktörer i dag tycker att det som behöver sägas redan har blivit sagt. Det är en gammal konflikt och man känner redan till de etablerade skribenternas positioner, säger han.
Erik Hillestad är bäst känd i Sverige som mannen bakom Carolas succéskiva "Jul i Betlehem".
- Så många stater som möjligt måste säga till staten Israel att man inte godtar deras politik. Detta liknar mer och mer Sydafrika och apartheid. En tvåstatslösning känns allt mer avlägsen, säger han till den norska radion.
*
Efter påtryckningar från ett stort antal medlemmar har nu de norska skådespelarnas intresseorganisation, Norsk Skuespillerforbund, gått ut med en skrivelse där de uppmanar alla medlemmar att engagera sig mot Gaza-kriget. Organisationens svenska motsvarighet, Teaterförbundet, har inga planer på en liknande aktion. Förbundsdirektör Jaan Kolk menar att det är tveksamt om organisationen bör ta ställning i frågor som inte rör dess medlemmar.
- Jag har fått påstötningar från enskilda medlemmar som tycker att vi ska gå in i detta, men det har vi inte gjort. Vi har ingen tradition av att ta ställning i sådant som inte rör svensk kulturpolitik, säger han.
Inte heller Konstnärernas riksorganisation eller Författarförbundet har tagit ställning till Gazakriget.
- Vi skulle gärna arbeta mer med globala frågor, men vi är så små att vi har fullt sjå med de frågor som rör våra egna medlemmar, säger KRO:s ordförande Karin Willén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!