Ombedd att ge en omvärldsanalys och lite fågelperspektiv över hur det ser ut nationellt, var Lotta Brilioth Björstad från Kulturrådet. Hon är koordinator för barn- och ungdomsfrågor och arbetade tidigare som samordnare för länsteatrarna i landet. Hon har dessutom varit sekreterare i utredningen "Aktionsgruppen för barnkultur 2005-2006".
- Det gäller att bibehålla barnperspektivet, att det är de unga vi arbetar för och se över vad vi gemensamt kan åstadkomma, säger hon.
På årets kulturting deltog ett drygt hundratal personer, de flesta kulturutövare, men här gavs också ett stort utrymme till politiker och tjänstemän inom kultur- och skolvärlden.
- Tänk klokt, sa Lotta Björstad, att de som växer upp ska kunna påverka och välja vad de vill syssla med, de ska ju snart gå in i vuxenlivet. De ska väl inte sluta bli kulturproducenter eller konsumenter när de fyllt 26!
- Konst och kultur är mera än en fiol, det gäller att skapa ett språk oavsett vad man sysslar med, annars klarar man sig inte, menar Lotta Björstad.
- Man måste få chansen att uttrycka sig och försvara sig.
Bibliotek läggs ner
Att barn och unga har olika förutsättningar i livet var alla eniga om under kulturtinget, men danspedagogen på Gråbo, Jeanette Johansson, gick ett steg längre i diskussionen om samverkan mellan kultur och skolvärlden.
- Det gäller i lika hög grad att integrera socialtjänsten och barnpsykiatrin. Det finns så många barn som behöver kulturell näring och bredd för att överleva, som inte vet vad ett bibliotek är och som inte får någon hjälp hemifrån.
- Varje skola behöver en kulturpedagog, var hennes förslag till handlingsplan att komma vidare.
Janica Sörestedt (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hoppas och drömmer om en tillvaro utan besparingar. Samtidigt sitter hon just nu tillsammans med andra politiker och diskuterar - just det - besparingar.
- Nu går det inte att hyvla längre, vi kommer att bli tvingade att lägga ner biblioteksfilialer här på ön, om det blir ett eller två vet vi inte just nu, säger hon.
Paneldiskussion
- Så länge de statliga besluten dränerar oss ute i regionerna har vi inget val, förklarar hon.
- Även om jag levt länge med den här processen så gör det ont, även om bokbussen fungerar bra, säger hon.
Förutom Janica Sörestedt hade arrangörerna av kulturtinget satt samman en panel som diskuterade och svarade på deltagarnas frågor och debattinlägg.
Här deltog länsteaterchef Thomas Sundström, kultur- och fritidsförvaltningens direktör Maria Modig, PO Sahlberg, Brittis Bentzler (V) och Simon Härenstam (M) från barn- och utbildningsförvaltning/nämnd, samt Rolf K Nilsson (M) från kultur- och fritidsnämnden.
Nyöppnad blogg
Frågorna handlade mycket om tillgänglighet och hur man når de barn och unga som inte har hjälp av de vuxna och vilken roll skolan och lärarna spelar.
En diskussion om kulturen ska försöka spela med samma regler som idrotten smög sig också in, även om den avfärdades av många.
- Kultur är inte grädde på moset - det är en livsnödvändighet, menade Maria Modig.
Korta kulturinslag av unga kulturpersonligheter ramade in årets kulturting som leddes av moderatorn Tuttika Sen, idégivare och utställningsproducent med en lång rad av frilansuppdrag inom kultursektorn bakom sig.
För det sista programinslaget stod Katti Hoflin, verksamhetschef för Dunkers kulturhus i Helsingborg, som också arbetat som konstnärlig ledare för barn- och ungdomskulturen i Kulturhuset i Stockholm.
Dagen inleddes av regionens kulturstrateg Helena Wangefelt Ström som inbjöd alla att diskutera kulturens möjligheter i hennes nyöppnade blogg "ö-möjligt".
- Jag hoppas förstås att de som är intresserade av kulturfrågor, eller av att det finns ett levande kulturliv på Gotland, ska läsa bloggen - och att de vill vara med och diskutera och kommentera, kommenterade Helena Wangefelt Ström.