Kungen som var entreprenör

Ännu en kungabiografi! Yrkeshistorikern Lennart Hedberg har just kommit med en sådan om den dystre Karl IX. Men det är inte någon vanlig kungabiografi.

Kultur och Nöje2009-05-08 04:00
Istället för att köra det gamla vanliga racet om hur den makthungrige hertig Karl trängde undan medtävlarna om makten, lät slå huvudena av högadeln vid Linköpings blodbad år 1600 och så vidare har Hedberg skrivit något mycket annorlunda.
Levande och detaljrikt skildras istället hertig Karls bästa gren vilken hör och häpna var - entreprenörskap. Karl var helt enkelt en formidabel företagsledare.
Det framgår av bevarade räkenskaper. Ingenting undgick den falkögde Karl. Där slank inga bonusar igenom, inte ens ett hölass för mycket eller för litet!

Tog ett järngrepp
Gustav Vasa hade egendomligt nog delat upp Sveriga i hertigdömen. Karl tog ett järngrepp över sin del - Mellansverige. Skatteinkomsterna från bönderna investerade Karl i gruvor, verkstäder, hamnar, kanaler, städer och slott. Det var lättare sagt än gjort att dirigera böndernas livsmedel, ved , timmer och arbetskraft ur skogarna till de nya arbetsplatserna.
Och sen gällde det att sälja produkterna till högstbjudande ute i Europa. Hedberg kan visa, att Karl under sina första årtionden var fullt upptagen med detta.
Först när kungen, brorsonen Sigismund, alltmer fastnade i det katolska Polen, såg Karl sig kallad att gripa makten i Sverige-Finland. Vilket han gjorde med sin vanliga kombination av demagogi och brutalitet. Utan att tveka hetsade han mot adel och katoliker på massmöten. Till slut lät han kröna sig till kung.

Förstörde finanserna
Som herre över hela landet rev Karl sedan ned det han byggt upp. Genom att föra krig på andra sidan Östersjön förstörde han finanserna och lät de unga männen dö. Vid slaget vid Kirkholm 1605 stupade drygt 8 000 man - lika många som vid Poltava - 82 procent av den svenska fältarmén.
Karl var lika usel som fältherre som han var bra som företagsledare. Stormaktstiden både inleddes och avslutades med ett Poltava och Karl bär en stor del av skulden.
Hedberg är en försiktig man.
Han vågar inte riktigt ta tag i det problem han så att säga själv skapat: hur förklara att en försiktig företagsbyggare blir en "psykopatisk" maktmänniska? Omvärderingen av Karl stannar på halva vägen.
En liten svaghet i en annars mycket gedigen bok med mängder av nytt stoff.


Karl IX - Företagsfursten och envåldshärskaren
av Lennart Hedberg
Prisma bokförlag 2009
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!