Kungsgården öppnar med måleri, fotografi och grafik

Kultur och Nöje2004-06-04 04:00
Gotländska rum bygger upp sin verksamhet, Kulturcentralen och Gotland Artist tar sina regioner i besittning, gotländskt hantverk finner sina vägar in i lokalerna samtidigt som det installeras bredband i det kommande internetcaféet och till databasen som innehåller cirka 200 gotländska kulturbesöksplatser. Allt till ackompanjemang av repetitionerna av årets Shakespeareuppsättning på Romateaterns scen.
I utställningslokalerna presenteras i kväll fem olika utställningar med vernissage. Karl Melander visar foto i Silversmedjan, Barbro Sandström visar måleri i Lilla Galleriet, Eva HC Nyström visar sitt måleri i Apoteket och i Drängstugan som också är café visar några av Grafikgruppens medlemmar sina bilder.
<span class='mr'>*</span>
Längst bort av dem alla, i Abbottens hus, huserar Fredrik Landergren med sina diffusa och fotorealistiska oljemålningar på duk, flera av dem drygt två meter stora.
Här gestaltar han den egna idyllen och de människor som står honom nära där han bor och vistas och konfronterar detta med världens stora och övergripande händelser.
Utställningen heter "Samtida realistiskt måleri: "Krasch!" och kittar ihop hans egen verklighet med "11 september 2001" ­ det vackra och det brutala på en och samma gång.
Utställningen hade premiär förra året på Sveriges Allmänna Konstförening där den väckte stor uppmärksamhet och har sedan vandrat runt. Efter perioden på Roma Kungsgård skall den vidare till Gävle.
Från den bohusländska, röda graniten vid inloppet till Gullmarsfjorden spanar han mot horisonten samtidigt som Usama bin Ladin spanar in mot New York. Planen som närmar sig, explosionerna, människorna, paniken, skräcken, brandmännen, de som trots allt överlevde infernot, sorgen... Collaget, bestående av 30-talet mindre målningar, kallar han "11 september, (to be continued...)
Och det är så det är, att det tragiska trots allt bara fortsätter...
Tekniken i hans måleri är diffuserat och avslöjar hans intresse för fotografi. Sedan lägger han gul lasyr i stråk över bilderna som skapar en hinna mellan motivet och betraktaren. Kanske för att man tycker det är vackert men det skapar också en hemlighetsfull känsla.
Samtidigt visar han sårbarheten i idyllen, hans hemmamiljöer sedda från ovan, bostadskvarter, industriområden och sommarhuset. Här finns också hustru och dotter avporträtterade, allt från den vinkel som piloterna av de kapade planen såg sina mål vid inflygningen mot World Trade Center.
En vacker utställning som också skrämmer.
<span class='mr'>*</span>
Karl Melander, bland annat pressfotograf på Gotlands Tidningar, visar "Strandbilder" i Silversmedjan. Förutom gotländska stränder har han det senaste året vistats på liknande ställen i Zanzibar, Marocko och på Sicililen.
Som tidigare strandhatare har han omvärderat stranden och dess betydelse, och fascinerats av skiftningarna och bruket, att stranden lever ett eget liv med olika aktiviteter beroende på tidpunkt. Stranden som samlingsplats för kvinnorna som plockar tång, fiskargubbarna, fångsterna, turisterna och kvällens strandparty.
Utställningens dokumentära foto har också en liten knorr, han bodde och fotade från samma sicilianska rum där Jack Kerouac skrev beatromanen "På drift", inspirationen till Ulf Lundells "Jack".
Barbro Sandström Perssons utställning "terra incognita" består av sju målningar sammansatta till en serie. En privat händelse hon inte klarade att gå runt på annat sätt än att ge sig hän i måleriet och nu visa upp.
Det finns oändliga meddelanden till publiken, som att lägga ordpussel med kylskåpsmagneter, bestånde av de väsentliga ord som behövs för själva livet. Ett ständigt pågående samtal, alltså.
Eva HC Nyström låter den svenska naturens färger flöda, från färgskalorna i den norrländska uppväxten till skogarna runt boendet i Vallstena.
I måleriet har hon öppnat friheten att gå från det organiska, trädgårdens frukter och groddar, till att pröva sig genom konsthistoriens alla olika väsen.
Det finns en glädje i det här måleriet som smittar och det är knappt att färgen har hunnit torka vid själva vernissagen när hon spänner bågen med allt friare kompositioner. Hon älskar det här jobbet!
<span class='mr'>*</span>
Grafikgruppens cirka 35 medlemmar har också delat in sommaren i perioder där de visar sina bilder, dels på Grafikverkstan på Ryska gränd i Visby och dels i caféet på Roma Kungsgård.
Först ut i Roma är Anne Asken-gren, Barbro Ogden och Eva Wallin och här visar de upp de flesta av de grafiska teknikerna, serigrafier, färggrafik, tryck, etsningar, akvatint, torrnål och så vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!