Kungsgården ska leva året runt

Romateatern agerar för att bli en stark partner och kunna skriva ett långsiktigt avtal med Statens fastighetsverk om kulturmötesplatsen Roma kungsgård framtid.I går möttes parterna, tillsammans med företrädare för regionen, länsstyrelsen och museet, och om en månad ska enighet råda och ett svar lämnas.

Per Nelander, förvaltare på Statens fastighetsverk, ser positivt på arbetet att skapa ett avtal om Kungsgårdens framtid med en stark gotländsk part.

Per Nelander, förvaltare på Statens fastighetsverk, ser positivt på arbetet att skapa ett avtal om Kungsgårdens framtid med en stark gotländsk part.

Foto:

Kultur och Nöje2011-09-17 04:00

Det var i februari när parterna för första gången träffades för att diskutera Romateaterns planer för kulturmötesplatsen Roma kungsgård, som regionen och Statens fastighetsverk gav Romateatern i uppdrag att utarbeta en affärsplan.

- De vill att teatern skulle visa vad de kan och om Romateatern är den part som sedan Fastighetverket ska skriva ett långsiktigt avtal med, säger Leif Wictorén som fick uppdraget att sammanställa affärsplanen.

- Ett spännande projekt där visionen är att skapa en plats som lever året runt, säger Leif Wictorén som just avslutat sin del av uppdraget.

I går, när Leif Wictorén och Romateatern presenterade planen, bestämdes att arbetsgruppen med representanter från regionledningen, kultur- och fritidsförvaltningen, länsstyrelsen, länsmuseet och Statens fastighetsverk ska lämna svar på den framtagna affärsplanen inom en månad.


Vill se en stark part
Frågan om Kungsgårdens framtid har stötts och blötts under många år. Även om Fastighetsverket investerat i vatten, avlopp och parkering, så vill de inför framtida ombyggnationer se en stark part att förhandla med där alla särintressen är borta.

-  Jag tycker att dagens möte blev ett steg framåt för kungsgårdens framtid och den gamla testen, att "Roma inte byggdes på en dag" stämmer väl med den här processen, säger Per Nelander, förvaltare på Statens fastighetsverket, med rötterna i Ljugarn.

- Vi jobbar lugnt och fint framåt och Romateatern har den gångna sommaren med uppförandet av både restaurang och café visat att det händer saker. Och kungsgården har ju fortsatt att leva trots alla problem som kantat vägen, menar han.

- Självfallet har vi diskuterat den identitet och kulturhistoria som kungsgården ska visa upp utåt, med klostret, den gamla alltingsplatsen och även den flygbas som byggdes under kriget, men teatern har visat intresse för att driva en kulturmötesplats och då vill vi ta till oss det initiativet och är beredda att skriva ett avtal när alla intressenterna på kungsgården uppträder enat, säger Per Nelander.


Krävs mer än teater
- Shakespear och Romateaterns satsning har ett eget värde, men det krävs mer än teater och den historiska delen av Kungsgården måste lyftas fram, säger Janica Söresredt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i en första kommentar efter gårdagens möte.

Men det hon tycker är positivt är den vilja som regionledningen och länsstyrelsen ger uttryck för.

- Men vi har ännu inte nått samstämmighet om hur detta arbete ska göras, hur rollerna ska fördelas och vilka delintressenter som vill vara med, säger Janica Sörestedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!