Kunskap för kattägare

Årets Nobelpristagare i litteratur, Doris Lessing, lever med och har skrivit om katter. Faktum är det finns gott om böcker om detta populära och självständiga husdjur.

Foto:

Kultur och Nöje2007-10-16 04:00
 Kattälskarna är många, men det finns en ganska utbredd, och felaktig, uppfattning om att katter klarar sig själva.
Men även om det lilla rovdjuret ger ett självsäkert intryck av att tillvaron formas på deras villkor, så behöver det vår omsorg. Det må vara så att djuret tycker att människan bor hos katten och inte tvärtom. Utan mat, kärlek och vård klarar sig inte katten.
Därför känns det relevant med ytterligare en faktabok om katter. Och därför att den ständigt pågående forskningen förändrar kunskapen om djuret och dess krämpor.
Den nyutkomna boken "Leva med katt" kan användas som inspiration och uppslagsverk både av nybörjaren och den inbitne kattägaren. De insikter som boken vill förmedla kan vara ytterligare ett bidrag i arbetet med att höja kattens status som husdjur.
Inte minst ska man förstå att det kostar både tid och pengar att ta sig an en liten djurvän. Och om den får den uppmärksamhet den behöver så blir den verkligen en vän att hålla i tassen. Värmen den får av en hängiven ägare ger den flerfalt igen. Förutom att den kan hålla en och annan mus borta.

Boken berättar om kattens historia och beteende. Med fina fotografier visas olika raser och egenskaperna beskrivs. Man kan sätta sig in vad som krävs om man tänker skaffa katt och hur den sen ska skötas. För den som vill satsa seriöst finns också ett par kapitel om uppfödning och utställningar. Avslutningsvis finns ett veterinärlexikon där en mängd åko och åtgärder redovisas, samt en lista med aktuella adresser till kattorganisationer.
För alla kattägare är åtminstone en bok i ämnet ett måste. Förutom att få en bättre förståelse för sitt djur får man redskap att upptäcka sådant som inte står rätt till. Och man inser att ingrepp som kastrering och märkning är nödvändiga för att alla katter ska få ett värdigt liv.
Hur många kattägare vet till exempel vad katten gör när den flemar? I boken beskrivs det som att katten har ett slags extra nos. Bakom framtänderna i gommen går en kanal till "Jacobsons organ" i det yttersta cellagret på näshålans botten. Det har direktkontakt till de centra i hjärnan som styr det känslomässiga och instinktiva beteendet. Feromoner har därigenom effekt på katten utan att de nödvändigtvis uppfattas som doft.
När katten sitter och ser drömmande ut med munnen lite öppen, uppdragna mungipor, halvslutna ögon och drar djupa andetag, då flemar den. Sexuella dofter eller lukten av klorinhaltiga rengöringsmedel, ammoniak, människosvett och kattmynta är sådant som aktiverar flemandet.
Med tanke på att vart femte hushåll i Sverige enligt boken har katt, så har den här nya och informativa handledningen ett syfte att fylla. Inte minst bilderna gör att man gärna bläddrar i den och läser det man har behov av.
Titel: Leva med katt
Författare: Solveig
Schjörmann, Kristine Elbaek
Översättning:
Elisabeth Helms
Förlag: Wahlström
& Widstrand
Tryck: Scangraphic,
Danmark 2007
ISBN: 978-91-46-21535-2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!