Kvartett får kulturskolestipendier

På fredag kväll utdelas årets Kulturskolestipendier. De går till fyra musicerande ungdomar.

Stipendiaterna Johan Burvall, Hannes Österdahl Östborn och Noel Montelin.

Stipendiaterna Johan Burvall, Hannes Österdahl Östborn och Noel Montelin.

Foto: Pierre Wilén

Kultur och Nöje2019-12-04 13:30

Stipendierna utdelas i samband med årets sista Huskonsert, som arrangeras på Almedalsbiblioteket.

Musik-Pelles stipendium tillfaller i år fagottisten Magdalena Scheid. 

Det har delats ut varje år sedan 1979, till stöd för högre musikutbildning och företrädesvis till gotländsk ungdom. Ernst "Musik-Pelle" Pettersson (som spelade trumpet och fiol) var en frontfigur inom musiken på Gotland under många år, från ankomsten som 13-årig musikelev fram till hans död 1974. 

Inte minst orkestern Rödrockarna förknippas med hans verksamhet. Denna övergick så småningom till konstellationen Ö-bandet, som fortfarande finns på Kulturskolan. 

Stipendiaten Magdalena Scheid, ursprungligen från Visby, beskriver att hennes musikaliska bakgrund började på Kulturskolan. Där fick hon sjunga i barnkören och även lära sig spela blockflöjt, från sju till femton års ålder. 

Sen flyttade hon till Stockholm och sökte in på blockflöjt till Södra Latins spetsutbildning i musik. Där fick hon också möjlighet att lära sig spela fagott vilket hon fortsatte med efter gymnasiet som huvudinstrument. 

Nu går hon tredje läsåret på kandidatprogrammet i klassisk musik vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

"Jag planerar att fortsätta med musiken och jobba som musiker och fagottist i en orkester i framtiden", framhåller Magdalena Scheid. 

Stipendier från Katarina och Ann-Marie Mårtenssons minnesfond tilldelas Johan Burvall-piano, Hannes Österdahl Östborn-euphonium, och Noel Montelin-klarinett.

Minnesfonden instiftades 2002 och har sedan dess delat ut stipendier till musikaliskt begåvade ungdomar mellan 15 och 20 år vid Kulturskolan Gotland. Katarina Mårtensson spelade själv tvärflöjt i Strumpebandet på Kulturskolan. 

Fredagens konsert är en så kallad Huskonsert. Denna serie startade 2015 på initiativ av violinisten Maria Wernberg och pianisten Gisela Herb och arrangeras i samarbete med Kulturskolan. Syftet med konserterna är att skapa en inspirerande miljö som befrämjar nya musikaliska möten. 

På fredagens konsert möts etablerade musiker, unga talanger och glada amatörer. De bjuder på ett varierat program med musik av  Bach, Scarlatti, Martin med flera. 

Årets stipendietkvartett återfinns förstås på tribunen under aftonens lopp. Magdalena Scheid kommer att framföra ett stycke tillsammans med Gisela Herb. Publiken kommer också att få lyssna till årets Mårtensson-stipendiater. 

Musik-Pelles stipendium har tilldelats Magdalena Scheid.
Musik-Pelles stipendium har tilldelats Magdalena Scheid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!