Kvinnliga Artister Intar Positioner på Lummelunds bruk
Gruppen har sökt sig det kollektiva sammanhanget mest för att det är kul, men också för att stötta varandra och som grupp locka konstpubliken till deras enskilda ateljéer.
Maj Wennerdahl, Ingrid Hamrell-Mårtensson, Marianne Korsman, Åsa Ardin Kedja, Inger Brundell och Agneta Engström kommer också att var för sig både måla och ställa ut, men tillsammans i konstnärskollektivet KAIP ses de också de två första veckorna i juli på Körsbärsgården i Sundre.
<span class='mr'>*</span>
Åsa Ardin Kedja har ett livslångt förhållande med Lummelunda, grottorna och bruket bakom sig, genom familjen och uppväxten. Det återspeglas i de kolteckningar som hon denna sommar ställer ut där.
Tillsammans hänger kolporträtten på Rolf Ödin som ägde marken, Gunnar Olsson som var amatörgeologen och pappa Martin Ardin som stod för engagemanget och marknadsföringen. Tillsammans var det dessa tre herrar som startade turistverksamheten runt Lummelundagrottorna.
Och så hänger hon där själv i form av några självporträtt. Det var här Åsa fick sitt första sommarjobb som tonåring vid slutet av 1950-talet liksom alla syskonen och det var hela familjens angelägenhet.
De stenskulpturer hon har med på den här utställningen skulle hon egentligen velat hugga in direkt i grottväggarna, men nu blev det istället tre marmorblock från Gotland, Östergötland och italienska Cararra.
Skulpturer ställer även Inger Brundell ut, totempålar i alla möjliga olika konstellationer och färger och med geografisk riktning till världens alla hörn.
Hon ville göra något helt annat och nytt den här gången, en rolig idé som avbrott till den välgjorda grafik vi förknippar henne med.
Men för att inte förvilla sin trogna publik har hon också med några monotypier som kontrasterar mot totempålarna.
<span class='mr'>*</span>
Resten på den här utställningen är sprudlande färger och härligt måleri. Ingrid Hamrell-Mårtensson har med sig ett knippe landskap från Sudret där hon bor, Hoburgen, stränderna och landskapet längst söder över.
Maken på fågeljakt med vorstehen Speja på det vida hedlandskapet vittnar om både harmoni och frihet på samma gång.
Bilderna har hon samlat på sig under många och långa cykelutflykter med akvarellblocket på pakethållaren för att sedan fästa motiven med olja hemma i ateljén.
Agneta Engström har också hon samlat ihop en harmonierande kollektion från de senaste årens produktion. Vallmo och natt över gården tillhör hennes favoritmotiv, liksom fåglarna, och den här gången har hon med en alldeles färsk akrylmålning av en skata, en vacker, trolsk bild med ett härligt sugande djup.
<span class='mr'>*</span>
Maj Wennerdahl och Marianne Korsman är kanske de två av dessa sex kvinnliga målare som har det största släktskapet i sina färgrika bilder, förenklingar och abstraktioner.
Maj Wennerdahls gotländska landskap där havet och vattnet fått en framträdande plats, från det öppna stora blå till de näckrosfyllda dammarna.
Hon har också upptäckt att de fina klippformationerna inte bara finns i Spanien, hela Gotland är fullt av spännande klintar och klippor.
Om Maj Wennerdahls landskap är de yttre så målar Marianne Korsman de inre landskapen, tankar och inre rum där färgen spelar en viktig roll. Färg är till för att användas, är hennes övertygesle.
Marianne Korsman har en lång erfarenhet av måleri, precis som de fem övriga på den här utställningen, och har utvecklat ett eget färg- och formspråk. Inre rum blir förvillande lika de yttre rummen där pelare, dammar och trädgårdar skönjes.
Dessutom har dessa sex KAIP-damer hittat ett bra rum på Lummelunds bruk, ett rum med rymd där deras konst blir en helhet. Utställningen hänger hela sommaren, till och med sista augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!