Kvinnor har målat i alla tider
Varför syns så få kvinnliga konstnärer i konsthistorien?
Det har många elever frågat Maj Wennerdahl i hennes egenskap av lärare på Konstskolan.
Till slut ordnade hon därför särskilda lektioner om detta på Konstskolan och nu pågår en studiecirkel med en grupp intresserade gotländska kvinnor, genom Folkuniversitetet.
Kvinnor har målat i alla tider. Precis som män.
*
Men det är männens historia som återberättas i historieböckerna.
På senare tid har det forskats en hel del i kvinnliga konstnärer och en hel del böcker har skrivits. För närvarande pågår tre utställningar i Göteborg med bara kvinnliga konstnärer.
- Det verkar vara en trend och det finns ju de som ifrågasätter att man bara ska visa upp kvinnliga konstnärer. Å andra sidan har man bara visat män så länge, konstaterar Maj Wennerdahl.
Bland annat Riksutställningars "Konstfeminism" som visar verk av konstnärer som är eller har varit verksamma i Sverige från 1970-talet till idag. Även några från 1960-talet av viktiga föregångare finns med i utställningen som ska turnera runt i landet, dock inte till Gotland.
*
En klar majoritet av eleverna på Konstskolan, där Maj Wennerdahl undervisar i konsthistoria, är kvinnor, men när hon ska visa bilder av konstnärer genom historien hittar hon bara cirka tio diabilder i skolans ägo med kvinnliga konstnärer, av totalt cirka 1 000 bilder.
Att studera kvinnliga konstnärer genom tiderna är samtidigt att forska i dramatiska och spännande livsöden. För män har det i alla tider varit mer självklart med en egen karriär eller i vart fall en helt annan självständighet än kvinnorna hade. Kvinnor skulle länge hålla sig hemma och sköta om barn och familj. De första utbildningarna för kvinnor var förvisso i teckning och måleri men det var mest för att de skulle få ett estetiskt sinne att göra det fint hemma.
När Artemisa Gentileschi i Italien målade en biblisk legend där två kvinnor skär halsen av en man (Judith skär halsen av Holofernes, 1620) är det därför uppseendeväckande. Även Rosa Bonheur, Frankrike, målade dramatiska och typiskt "okvinnliga" miljöer. Hon levde mellan 1822 och 1899 och mest känd är kanske den magnifika "Horse fair" som mäter 14 gånger 8 meter och visades upp på 1853 års Salong i Paris. Hon var en enastående djurmålare och var bland annat med på hästmarknader, iklädd långbyxor vilket var förbjudet.
- Hon fick be om tillstånd av polisen var sjätte månad för att bära långbyxor, berättar Maj Wennerdahl och skrattar.
Rosa Bonheur fick ett officiellt erkännande genom att hon som få kvinnor tilldelades Hederslegionens utmärkelse 1865.
- Hon hade tur som fick bo hos släktingar som gav henne fullt stöd i sitt målande, det var inte alla förunnat.
*
Det råder alltså knappast brist på kvinnliga framstående konstnärer i historien, ändå var de länge så gott som osynliga. Det finns undantag som bekräftar regeln som i det flesta sammanhang. Inte minst Jenny Nyström som var en skicklig konstnär som blev mycket framgångsrik men som motvilligt "fastnade" i jultomtefacket efter att ha inlett samarbetet med Vilhelm Moberg, som illustratör till hans böcker.
Maj Wennerdahl tar upp 21 utländska konstnärer, från 1500-talet fram till nutid, och 19 svenska från Anna Maria Ehrehstrahl på 1600-talet fram till nutida Marie Louise Ekman.
- Av alla de konstnärer jag tar upp i studiecirkeln kände jag själv till kanske hälften innan jag började forska om dem. Vissa är ju välkända som Frida Kahlo och Sigrid Hjertén, men Rosa Bonheur var för mig obekant. Men det är ju för att ingen brytt sig om att skriva om dem. Jag tror att det beror att man gör som man alltid gjort, det gäller det mesta.
*
Men nu är det som sagt ganska många som forskar och mer och mer fakta dokumenteras för framtida generationer. Kvinnliga konstnärer på Gotland finns det begränsad dokumentation om, bland annat har Caroline Benedicks Bruce skildrats i Gotländskt arkiv av Hanne Ödin (1990) och i ett elevarbete vid Konstskolan, Tyra Lundgren är beskriven i Gotländskt Arkiv av Lena Sallander (1991) och det finns en bok om Anna Gardell-Ericson och hennes make Johan Ericson skriven av Gösta Procopé.
- Ämnet är outtömligt, man får fram mer och mer, säger Maj Wennerdahl om sin forskning.
Några exempel på kända och okända kvinnliga konstnärer genom tiderna:
Ulrica Frederica Pasch (1735-1796) Sverige
Ottilia Adelborg (1855-1936) Sverige
Anna Ancher (1859-1935) Skagen, Danmark
Tora Vega Holmström (1880-1967) Skåne, Sverige
Judith Leyster (1610-?) Holland
Rosalba Carriera (1675-1757) Italien
Mary Cassatt (1855-1926) USA, Frankrike
Paula Moderson-Becker (1876-1907) Tyskland
Niki de Saint Phalle (1930-2002) Frankrike
Ulrica Frederica Pasch (1735-1796) Sverige
Ottilia Adelborg (1855-1936) Sverige
Anna Ancher (1859-1935) Skagen, Danmark
Tora Vega Holmström (1880-1967) Skåne, Sverige
Judith Leyster (1610-?) Holland
Rosalba Carriera (1675-1757) Italien
Mary Cassatt (1855-1926) USA, Frankrike
Paula Moderson-Becker (1876-1907) Tyskland
Niki de Saint Phalle (1930-2002) Frankrike
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!