Kvinnorna i fokus på Fornsalen

År 2010 ska bli ett kvinnoår på Fornsalen. Men året tjuvstartar redan den 29 november då utställningen "Kvinnfolki" öppnas.- Det är en jättegammal dröm att få titta med genusögon på hela vårt enorma material, säger Gun Westholm.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-11-19 00:00
Fornsalen på Gotlands Museum kommer inte att vara sig riktigt lik från den 29 november i år. Då inleds en satsning på att lyfta fram de gotländska kvinnornas roll i historien.
- Vi kommer att ha nya texter i en rad av rummen. Kvinnotemat kommer att genomsyra hela Fornsalen, förutom den geologiska delen, säger Gun Westholm, 1:e antikvarie och ansvarig för utställningen "Kvinnfolki" på Fornsalen.
2010 ett kvinnoår
- Det är en jättegammal dröm att få titta med genusögon på hela vårt enorma material, säger Gun Westholm.
- Vi kommer att lyfta fram de gotländska kvinnorna, och se på deras roll jämfört med andra kvinnor i hela världen.
Gun Westholm hävdar att ö-läget har haft en stor betydelse för utvecklingen.
- Tidigare i historien hade kvinnor överlag en starkare ställning än i dag. Men när situationen förändrades i Sverige stod de gotländska kvinnorna emot mycket längre, eftersom vi hade mer kontakter österut.
- Till exempel dömdes kvinnor på Gotland inte till döden förrän långt in på 1500-talet. Maximistraffet för kvinnor här var tre marker silver, berättar hon.
Från 1400-talet
- De illustrerar gotländska kvinnoöden från 1400-talet fram till i dag, berättar Gun Westholm, och nämner några av de mer kända.
- Det är Elfrida Andrée, som var Sveriges första kvinnliga telegrafist och också den första kvinnliga organisten i landet. Betty Pettersson var den första kvinnliga studenten. Wilhelmina Skogh var en pionjär inom svensk turistnäring och blev på sin tid Sveriges rikaste kvinna.
- I nästan alla andra fall fanns det dock starka män bakom de framgångsrika gotländska kvinnorna. Men så var det inte med Wilhelmina Skogh. Hon kom från enkla förhållanden och tog sig fram själv. På det sättet är hon unik och något av en idol! säger Gun Westholm.
Utställningen öppnas alltså den 29 november och invigningstalare blir en av Sveriges mest känd genusteoretiker, litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!