Kvinnorna på Ahr

Att känna sig behövd är en mänsklig rättighet. Låt de äldre få känna det och låt dem berätta om sina liv för den kommande generationen innan minnena suddas ut.Det menar Hasse Tholin i Fårösund som skrivit en bok om kvinnorna på Ahr.

Maj-Lis och generationerna före henne levde studtals ett hårt arbetsliv där vinterfisket hade stor betydelse. Här en bild ur boken från Ahrs fiskeläge.

Maj-Lis och generationerna före henne levde studtals ett hårt arbetsliv där vinterfisket hade stor betydelse. Här en bild ur boken från Ahrs fiskeläge.

Foto:

Kultur och Nöje2011-06-15 04:00

"Kvinnorna på Ahr - anteckningar från en blyertspenna" skulle passa som historiebok för lågstadiet. Det menar musikern och numera författaren Hasse Tholin som skrivit en bok om Maj-Lis Engström på Ahr - och om hennes mor och mormor.

- Boken har gett mig tankar om att skolan borde bjuda in pensionärer till skolan för att berätta om hur livet såg ut på Gotland. Ta vara på äldre människors livserfarenhet och allt de har att berätta och lära oss i dag, säger Hasse Tholin.

- Barnen skulle må utmärkt av att få träffa äldre människor och få deras kunskap och historia. Och de äldre skulle må fantastiskt mycket bättre av att få umgås med barn. Jag är säker på att dessa möten är bättre än ensamhet och mediciner.


Finns på biblioteken
Hasse har bara tryckt upp boken i en mindre upplaga för att ge möjlighet för de gotländska biblioteken att köpa in den.

Nu finns boken att låna i Bokbussen, samt biblioteken i Hemse, Roma, Slite och på lasarettet.

Men hur började det och hur kom du på tanken att skapa den här boken?

- Sommaren 2007 letade jag efter en enklare stuga på norra Gotland. Jag träffade Maj-Lis, som då var 77 år, och vi fick bra kontakt. Vi blev mycket goda vänner och hon berättade fantastiska historier om sin uppväxt och den gamla tiden.

- En dag visade hon mig sin mammas blyertsanteckningar från hennes liv och uppväxt. Sen hade Maj-Lis själv fortsatt att anteckna händelser under sitt eget liv. Det var ju en skatt hon visade mig!


Fyra generationer kvinnor
Efter en tids övertalning fick Hasse Tholin förtroendet att sammanställa materialet. Det blev ett exemplar som Maj-Lis fick i julklapp 2008.

Hösten 2010 dog Maj-Lis och "Kvinnorna på Ahr - anteckningar från en blyertspenna" blev ännu viktigare för Hasse Tholin.


Egna bilder
- En historia om fyra generationer kvinnor under 1900-talet i trakterna runt Ahr, Rute och Fårösund där fiske och stenbrytning var vardagen. Allt varvat med äldre bildmaterial och Hasse Tholin egna bilder.

Nu finns boken på några av de gotländska biblioteken tack vare Anna Säve Söderbergh på Almedalsbibliotekets gotlandicaavdelning.

Gå dit, låna boken, kanske får någon annan inspiration att "göra" en bok om sin mormor eller farfar.

- Att känna sig behövd är en mänsklig rättighet. Låt de äldre få känna det och berätta om sina liv innan minnena suddas ut, avslutar Hasse Tholin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!