Kyrkomålaren Albertus Pictor hyllades i Helge ands ruin

Foto: scannad

Kultur och Nöje2009-08-06 04:00
I år är det 500 år sedan den kände svenske kyrkomålaren Albertus Pictor gick ur tiden. På väggar och tak i framför allt Mälardalens kyrkor berättade han om Bibelns historier och om de stora livsfrågorna genom sin konst.
Kring denne medeltidsmålare har kvartetten A Capella Holmiensis samt Christina Sandquist Öberg skapat en musikalisk berättelse som på tisdagskvällen gavs i Helge ands ruin.
A Capella Holmiensis består av Henrik Ubbe, Anneli Albertsson, Charlotte Almbrand och Pelle Appelberg. De har sjungit musik från medeltiden och renässansen sedan 1992. Fil dr Christina Sandquist Öberg forskar om Albertus Pictor och hans verk.

Albertus Pictor föddes i Immenhausen, Tyskland, cirka 1440 och flyttade till Arboga innan han 1473 blev bofast i Stockholm. Tillsammans med sin verkstad utsmyckade han 36 svenska kyrkor i Mälarlandskapen och i Norrbotten.
Och då handlade det inte om någon diskret bildvärld utan om många och färgstarka bilder i kyrkorna, målningar försedda med textband på latin.
Bland hans kända målningar finns motivet med dödens schackspel som inspirerade Ingmar Bergman till hans berömda filmscen i "Det sjunde inseglet".
Den målningen återfinns i Täby kyrka, men visas inte under konserten vilket däremot flera andra bilder från samma kyrka gör. Likaså hans enda kända självporträtt, från Lids kyrka.

Under konserten, som följde Jesus livscykel, blandades kvartettens sånger från tiden med korta beträttelser av Christina Sandquist Öberg om konstnärens liv och verk, något som illustrerades med projicerade bilder av ett antal av hans kyrkomålningar.
Det blev en kombination av vacker a cappellasång i samklang med fakta om denne store kyrkomålare.
Föreställningen ges också på torsdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!